#36 Een introductie in Blockchain technologie

Raoul Esseboom

September 4 2023

Speciaal voor Beginners ✅

Blockchain en Bitcoin zijn twee termen die vaak door elkaar worden gehaald, maar ze zijn niet hetzelfde. Ja, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar blockchain is een van de fundamenten waarop Bitcoin en tal van andere applicaties leunen. Ik ga je een goed overzicht geven van wat blockchain is, hoe het werkt en wat je er allemaal mee kunt doen 📚!

Bekijk video

Wat is een Blockchain?

Laten we eerst eens kijken naar wat een blockchain precies is. Stel je voor dat je een groot boek 📗 hebt waarin alle financiële transacties tussen verschillende mensen worden opgeschreven.

Daniel stuurt €50 naar Maya, Maya stuurt €30 naar haar zusje Noa, en zo verder. Al deze transacties schrijven we op een pagina📄  tot die vol is. Maar jij kunt je voorstellen dat niet alleen Daniel en Maya transacties uitvoeren, maar nog veel meer mensen. Op een gegeven moment is de pagina dus vol 🤷🏾‍♂️. Wat moeten we dan doen? Inderdaad, een nieuwe pagina starten waarop we weer nieuwe inkomende transacties kunnen noteren. Daarom hebben we in de blockchain-wereld niet één pagina, maar een ketting van meerdere “pagina’s” die we blokken (of in het Engels blocks) noemen, vandaar de naam ‘blockchain’✅.

Elk blok bevat een lijst met gemaakte transacties en wanneer deze vol is, moeten alle nieuwe inkomende transacties wachten tot ze kunnen worden toegevoegd aan het volgende blok. Deze blokken zijn met elkaar verbonden door cryptografische hashes, een soort digitale zegels die de integriteit van de data garanderen. Dat lijkt heel ingewikkeld maar ze bevatten gewoon een speciale code.

Als je wilt weten hoe zo’n code eruit ziet, lees dan verder🏄🏻 😝.

Bij Bitcoin duurt het trouwens gemiddeld gezien tien minuten om een nieuw blok te creëren, maar andere blockchains hebben verschillende tijdschema’s en ander energieverbruik.

Hashes geen hash 😝

We hadden het al eerder over zo’n unieke code: een hash (niet te verwarren met dat andere…). In de volksmond wordt een hash in de meest “eenvoudige bewoordingen” een digitale vingerafdruk van data genoemd. Inplaats van dat aan te horen en je een voorstelling te maken van die vingerafdruk, kunnen we beter bekijken hoe het werkt!

🤩 Dus hier een klein practicum om het snel uit te leggen 🤩:

  • Klik op deze link.
Cryptotakkies hash
https://md5calc.com/hash
  • Als het goed is, beland je bij de hash calculator. Kies bij “algoritm” voor SHA256 (dat gebruikt bitcoin namelijk ook).
Cryptotakkies Hash
https://md5calc.com/hash
  • Zodra je hier bent beland, kopieer je en plak je de tekst Cryptotakkies in het vak.
Cryptotakkies hash
https://md5calc.com/hash
  • Druk vervolgens op encrypt.
  • Controleer de gehashte string (2ac403e93788f3db86172e15aea2be958c6ee1b1aa75c890c65abe12b450916d)
    en schrijf hem op.
  • Pas nu de tekst Cryptotakkies aan door een spatie toe te voegen.
  • Druk nu weer op encrypt. Is de hash veranderd? Ja he… HAHA!! (Zo niet dan ligt het aan jou😂)

Hashen lijkt op het mixen van verf 🎨. Stel je voor dat we een basiskleur hebben. En met die basiskleur mogen we alleen andere kleuren mengen. In dit geval is onze basiskleur geel. Als ik geel met blauw meng, dan krijg je altijd de kleur groen (even uitgaand van een 50-50 verdeling).

Met een vaste invoer van informatie krijg ik altijd een vaste uitkomst. Geel met blauw = ALTIJD groen. Geel met rood = ALTIJD oranje. De combinatie van het hash-algoritme (geel) met de invoer van informatie (blauw) zorgt altijd voor een vaste uitkomst, namelijk groen.

Stel dat ik nu geel meng met rood, dan krijg ik ……? Inderdaad, oranje. Dit komt omdat het hash-algoritme hetzelfde is gebleven, maar we hebben wel de invoer (informatie) veranderd!

Cryptotakkies Blockchain leer crypto

Oké, nu gaan we weer terug naar het technische stuk. Je hebt de tekst (de data) “gemanipuleerd” door een spatie toe te voegen. Hierdoor verandert de hash en kunnen we dus altijd controleren of de oude informatie nog wel intact is, of dat er juist mee is gesjoemeld!

Een hash is het resultaat van een wiskundige formule die een willekeurige hoeveelheid data (tekst, afbeeldingen, video’s, enz.) omzet in een vaste lengte van letters en cijfers. Deze string van karakters is uniek: verander slechts één letter in de originele data, en de hash zal compleet anders zijn. You get it?

Waarvoor is/dient een blockchain?

In de kern is blockchain bedoeld voor twee belangrijke zaken:

  • Het uitvoeren en opslaan van transacties: Het primaire doel is om transacties te vergemakkelijken en te registreren.
  • Het leveren van bewijs van geldige transacties: Door de manier waarop blokken zijn geordend en beveiligd, is het vrijwel onmogelijk om de geschiedenis te wijzigen zonder dat iedereen het merkt.

Het zal je misschien verbazen, maar dat sjoemelen wat jij deed met een je proefwerk of SO vroeger, datzelfde sjoemelwerk gebeurt er nog steeds in de wereld van volwassen. Alleen dan gaat het niet over kleinschalig gesjoemel, maar aardig belangrijke zaken waarvan we achteraf maar wat graag hadden gewild dat die informatie terug te halen was.

Maar er is veel meer dat je met blockchain kunt doen! Middels blockchain hebben slimme softwareontwikkelaars het namelijk mogelijk gemaakt om unieke digitale informatie te verzenden en te ontvangen als uniek digitaal object!

Uniek digitaal object? Ja! Dit kan gaan om geld, maar bijvoorbeeld ook kunst, foto’s, certificaten en misschien in de toekomst wel muziek. Al moet je je soms wel afvragen hoe verstandig het is om van bepaalde zaken een uniek digitaal object te maken, maar dat is weer een andere vraag. Feit is dat er een hoop toepassingsmogelijkheden zijn. Een groot aantal van die mogelijkheden wordt as we speak ontdekt en verkend.

Toepassingen van Blockchain

  • Digitale Informatie Verzenden ✉️ ➡️

Met blockchain kunnen we digitale informatie verzenden zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank of betaalprovider.

  • Digitale Informatie Opslaan 📁

Het is ook een onveranderlijke database voor het opslaan van informatie die niet kan worden gewijzigd zonder gezamenlijke overeenstemming van de deelnemende partijen.

  • Slimme Contracten 📝

Dit zijn geautomatiseerde accounts die zelfstandig kunnen worden uitgevoerd als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan: als x gebeurt, dan kan y plaatsvinden.

  • Transparantie (inzicht) en Traceerbaarheid 🔍 📍

Door informatie over transacties beschikbaar te maken voor alle betrokken partijen, wordt het systeem transparant en betrouwbaar.

Problemen die Blockchain Oplost

Laten we beginnen met eigenaarschap: een van de krachtigste aspecten van blockchain is dat je altijd kunt bewijzen of jij de eigenaar bent van digitale waarde of informatie. Blockchain verzekert gebruikers dat als informatie eenmaal is opgeslagen, deze niet meer kan worden verwijderd of vervalst zonder toeziend oog van anderen. Helemaal als er gebruik wordt gemaakt van een publieke blockchain die voor iedereen ter wereld inzichtelijk is. Zo kunnen mensen ongeacht hun locatie alle transacties die ooit zijn gedaan bekijken. Dit schept een ongekend niveau van vertrouwen en zekerheid in digitale transacties, iets wat tot voor kort vrij lastig te realiseren was.

Cryptotakkies Blockchain leer crypto

Het tweede punt is de beveiliging van centraal beheerde datasystemen. Traditioneel gezien zijn deze systemen een aantrekkelijk doelwit voor hackers, juist omdat alle gegevens en controles zijn geconcentreerd op één centrale plek. Dit noemen ze ook wel het ‘Honeypot’-probleem. Blockchain-technologie kan hier een oplossing voor zijn door de controle en toegang tot informatie te verspreiden over een netwerk van verschillende nodes (computertjes met specifieke software). Als een blockchain-ecosysteem goed is opgezet, maakt dit het aanzienlijk moeilijker voor kwaadwillenden (leipe hackers) om het systeem te manipuleren, wat resulteert in een veiligere en robuustere digitale omgeving.

Tot slot biedt blockchain mogelijkheden voor efficiëntie en transparantie in bedrijfsketens. In veel sectoren zijn bedrijven onderdeel van een complexe, onderling afhankelijke keten van leveranciers, producenten en distributeurs en nog meer uitdagingen. In deze setting kunnen zogenaamde ‘slimme contracten’ op een blockchain-netwerk best leuke veranderingen teweegbrengen. Hoewel de term ‘slim’ misschien misleidend is (ze zijn eigenlijk gewoon zelf-uitvoerende scripts), kunnen deze “contracten” bepaalde processen automatiseren en een nieuw niveau van transparantie introduceren. Dit kan bedrijven soms tijd en geld besparen, maar helpt bovenal de integriteit van de hele keten te verbeteren.

En nu 🤗?

Als het goed is, snap je nu een beetje wat een blockchain is. Blockchain is niet zomaar een buzzwoord; het is best een indrukwekkende technologie die het potentieel heeft om verschillende aspecten van ons leven te veranderen, en die ook nog een specifieke functie in Bitcoin en cryptocurrencies heeft. Van het vergroten van transparantie tot het stroomlijnen van bedrijfsprocessen, de blockchain kan het (zeg ik met een knipoog).

Meer leren?

Bekijk video

Ook interessant