#67 De cryptomarktcyclus: de geldstroom van de crypto space💰

Nicole Wong-Swie-San

March 14 2024

De cryptomarktcyclus: hoe stroomt het geld naar en in de crypto space 💰

Het mag overduidelijk zijn dat de Bitcoin bullrun is begonnen 🥳. Deze week heeft Bitcoin (BTC) een nieuw prijsrecord behaald van ruim 73.000 USD, wat omgerekend iets meer dan 67.000 EURO is. In de cryptowereld wordt een prijsrecord, oftewel de hoogste prijs die een munt ooit heeft bereikt, de All Time High (ATH) genoemd. De vorige Bitcoin ATH was in 2021, namelijk 65.000 USD of 60.000 EURO voor 1 BTC.

In de vorige blog, ‘Win in de bullmarkt met altcoins’, heb je kunnen lezen dat het geld in de crypto-space vanuit Bitcoin en Ethereum (ETH) doorstroomt naar altcoins. Wanneer er veel interesse is in BTC, wordt er veel winst gemaakt door partijen en individuen die BTC voor hoge prijzen verkopen. Die winst investeren ze vervolgens veelal in altcoins om daar grotere winsten op te behalen. De cryptomarkt kent een 4-jaarscyclus met een deels voorspelbaar patroon. Externe factoren kunnen alsnog invloed hebben op prijsschommelingen en daarmee op de prijsactie. Echter vinden op de markt in een redelijk voorspelbare volgorde een aantal evenementen plaats waardoor het geld gaat stromen. De markt kent daarom een marktcyclus van 4 voorspelbare fases met elk hun eigen kenmerken. Wat zijn die fases en hoe stroomt het geld in die fases naar en in de cryptomarkt? In deze blog staan we daarbij stil.

De blog geeft antwoord op de volgende vragen:

 • Wat maakt dat het geld gaat stromen in de markt?
 • Vanuit waar stroomt het geld de cryptomarkt in?
 • Wat is en zegt de (BTC) market cap ten opzichte van andere assets?
 • Wat is de cryptomarktcyclus en hoe stroomt het geld in elk van de 4 bijbehorende fases?

Laten we direct beginnen bij het geld. Om naar de cryptomarkt te stromen, moet het geld ergens vandaan komen. Wat is de reden dat er soms wel en soms ook geen geld naar de cryptomarkt komt en vanwaar komt dat geld?

De reden en afkomst van de geldstroom 💸

Het geld dat in de cryptomarkt stroomt, komt vanuit verschillende hoeken. Met name vanuit andere assets, bijvoorbeeld vanuit de aandelenmarkt, investeringen in basisgoederen, enzovoort. Er wordt traditioneel geld omgezet in digitale valuta. Wanneer het bijvoorbeeld goed gaat in de aandelenmarkt, stroomt het geld door naar assets met meer risico. Cryptocurrencies zijn redelijk risicovolle investeringen. Het (traditionele) geld stroomt dus door van minder risicovolle investeringen naar BTC en ETH en vervolgens naar andere munten.

Wanneer de markt minder vertrouwen heeft of minder risicovolle investeringen doet, zit het geld van beleggers bijvoorbeeld in goud, (innovatieve) aandelen of andere basisgoederen. Op dit moment zien we bijvoorbeeld dat het geld in assets zit zoals goud, aandelen in beursgenoteerde bedrijven en cryptocurrencies. Zie de onderstaande lijst met een weergave van de top-assets op basis van marktkapitalisatie. Een hoge marktkapitalisatie kan duiden op een positieve stemming onder beleggers ten opzichte van de asset. Met andere woorden, er is veel interesse in de asset, een positief beleggerssentiment. BTC staat op nummer 8 van deze lijst en ETH op nummer 21, wat nog steeds lagere posities zijn dan waardevastere assets.

Assets by marketcap afkomstig van
Een lijst van de top 10 assets o.b.v. marktkapitalisatie – Companies Market Cap, bezocht op 14-03-2024

Een metric of statistiek die helpt om het vertrouwen in een bepaalde asset te spotten, is de market cap, de Engelse afkorting voor marktkapitalisatie. De market cap geeft de totale marktwaarde van een asset (munt, aandeel, basisgoed, enz.) aan. Een hoge marktkapitalisatie kan wijzen op grote beleggersinteresse.

💡Market Cap = aantal uitgegeven aandelen van een asset x de huidige marktprijs van één aandeel

Besef dat BTC een paar jaar geleden geen onderdeel was van deze lijst en niet werd gezien als een volwaardige asset 🤔. Na de belangstelling van institutionele investeerders en grote bedrijven die Bitcoin aan hun portfolio’s toevoegden, is de perceptie van BTC als volwaardige asset steeds meer gaan verschuiven. Dat zie je ook aan de goedkeuring van de Bitcoin ETF en de grote investeringen in BTC de afgelopen tijd. De market cap van BTC groeit steeds meer ten opzichte van andere assets en komt daardoor hoger op lijsten zoals hierboven. Hoogstwaarschijnlijk zien we na de vertraagde goedkeuring van de Ethereum ETF ook ETH klimmen naar de top van deze lijst. Wie weet… 💭

Vanwege de grote interesse in BTC, is er op dit moment dus veel prijsactie. BTC wordt voor grote bedragen aan verschillende partijen verkocht. Dit platform laat een interessante verdeling zien van de Bitcoin-marktkapitalisatie onder institutionele beleggers. Gezamenlijk hebben zij 11% van de maximale Bitcoinvoorraad en 12,6% van de circulerende Bitcoins in bezit. Dit is een heel interessant overzicht om te bekijken vanwege de recente ETF-goedkeuring en daarmee groeiende interesse van traditionele beleggers. Verschillende typen entiteiten, organisaties en overheden investeren in Bitcoin. Aan de onderstaande verdeling van BTC’s market cap kun je zien van waaruit het geld onder andere stroomt naar BTC. Het is in ieder geval duidelijk dat de Amerikanen en Chinezen veel interesse hebben in Bitcoin. Check de bron voor meer inzicht. Heel interessant 💡

Overzicht verdeling BTC market cap over verschillende type bedrijven, organisaties en overheden afkomstig van https://bitcointreasuries.net/
Overzicht verdeling BTC market cap over verschillende type bedrijven, organisaties en overheden – Bitcoin Treasuries, bezocht op 11-03-2024

De vraag die als eerste bij mij opkomt bij het zien van dit overzicht is: ‘Wat zou de reden zijn voor het aankopen van Bitcoin door deze instanties?’ 🤔 Met name omdat cryptocurrency tot voor kort een type asset was waar de mainstream zijn twijfels bij had. Dat is een onderwerp voor een andere blog.

Naast dit 12,6% BTC-bezit door institutionele beleggers, rest nog 87,4% van de circulerende Bitcoinvoorraad. Deze is in handen van andere typen beleggers dan de institutionele. Denk bijvoorbeeld aan (particuliere) individuen, zoals jij en ik, bedrijven en exchanges. Vanuit beide groepen, institutioneel en niet-institutioneel, zou geld dat in eerste instantie in Bitcoin is geïnvesteerd, kunnen doorstromen naar andere munten. Zoals hierboven benoemd, stroomt het geld wanneer er meer vertrouwen is in de markt en beleggers in risicovollere assets investeren. In deze video op onze TikTok deelt Raoul een aantal feitjes over (de) Bitcoin (voorraad). Vergeet ons niet te volgen 😉

Met de groeiende interesse in BTC de afgelopen maanden, lijkt het erop dat we op dit moment in een Bitcoin bull trend zitten. Dit kan een groot voorteken zijn van de bullmarkt in 2024, die echt verwacht los te breken nabij de Bitcoin halving. Als je kijkt naar de theorie van de cryptomarktcyclus, dan zitten we in de opwaartse- of markupfase. De markupfase maakt onderdeel uit van de bull trend. Wat zijn de cryptomarktcyclus en de bijbehorende markupfase? En hoe stroomt het geld in die en andere fasen van de cyclus? Laten we daar nu samen induiken 🔍

De cryptomarktcyclus en de geldstroom ♻️

De cryptomarkt kent een cyclus met 4 fasen die gebaseerd zijn op een aantal redelijk voorspelbare evenementen. De fasen zien er als volgt uit en vinden in chronologische volgorde plaats:

 1. Accumulatiefase
  Dit is een periode nadat de marktwaarde van veel assets is gedaald. Het grootste deel van de markt toont een negatieve stemming of gevoel ten aanzien van investeringen in cryptocurrencies. Echter, ervaren en goed geïnformeerde beleggers beleggen nog steeds. In deze fase stroomt er wel geld in de markt, maar niet vanuit de grotere groep. Het geld stroomt vanuit traditioneel geld de markt in.
 2. Opwaartse- of markupfase
  In deze fase beginnen de prijzen te stijgen en trekken cryptocurrencies veel meer aandacht van het grotere publiek, niet alleen van ervaren en geïnformeerde beleggers. De toename van de prijs wordt deels beïnvloed door positief medianieuws en groeiende interesse. In deze fase begint het geld steeds meer de markt in te stromen vanuit verschillende hoeken. De huidige Bitcoin bull trend laat op dit moment veel interesse en stijgende prijzen zien. De markupfase is hier ook onderdeel van. Het is de verwachting dat er na de huidige bull trend en de Bitcoin Halving een re-accumulatie van Bitcoin zal plaatsvinden. Waarschijnlijk stroomt het geld daarna in grote hoeveelheden door naar andere munten dan BTC en ETH.
 3. Euforie- of distributiefase
  Hier bereikt de markt een piek. Er is sterke interesse vanuit het grotere publiek en de prijzen schieten heel snel omhoog, vaak ver voorbij de echte waarde van de munten zelf. In deze fase stroomt er superveel geld naar en in de markt. Je kunt gedurende deze fase de invloed van externe factoren op de markt heel goed zien. In deze fase worden er grote winsten gemaakt en stroomt het geld veel naar altcoins #altcoinseizoen. Beleggers willen hogere rendementen behalen dan ze hebben kunnen doen met BTC. Er stroomt veel geld in de markt in deze periode en er worden veel risico’s genomen.
 4. Daling/afkoelings- of markdownfase
  Na het bereiken van de piek volgt een scherpe correctie van de prijzen. Er is paniek op de markt, waardoor de prijzen snel dalen. In deze fase wordt er massaal verkocht, waardoor het geld in de markt terugstroomt naar BTC, ETH, waardevaste munten of weer helemaal uit de cryptomarkt. Dit gedrag leidt uiteindelijk terug naar de accumulatiefase.
Stroomt het geld al naar altcoins? 🪙 

Als je vandaag kijkt naar de BTC-dominantiemeter van Trading View, zitten we op dit moment rond de 54% marktdominantie door BTC. Volgens deze index zitten we dus nog niet in het altcoinseizoen. Ook volgens deze grafiek zitten we nog niet in het altcoinseizoen. Op dit moment gaat het goed met BTC, maar hoe zit het met de andere munten? Stroomt het geld ook al daarheen? Als we deze grafiek van Blockchain Center mogen geloven, gebeurt er al heel wat. Een aantal meme coins gaat heel hard, maar er gebeurt nog niet genoeg om het nu al altcoinseizoen te noemen. De verschuiving van het geld van BTC en ETH naar altcoins is in ieder geval nog niet grootschalig aan de hand. Volgens de theorie van de cryptomarktcyclus komt die er pas aan in de euforie- of distributiefase. Op dit moment zitten we in de bull trend met een verwachte re-accumulatie na de Bitcoin halving ✂️

Grafiek prestatie top 50 coins over de afgelopen 90 dagen, afkomstig van www.blockchaincenter.net
Grafiek prestatie top 50 coins over de afgelopen 90 dagen – Blockchain Center, bezocht op 14-03-2024

Let de komende tijd heel goed op wat er gebeurt in de markt 🕵🏾‍♀️ Altcoinseizoen is niet meer ver weg. En vergeet je plan niet bij de hand te hebben, zodat je slimme investeringskeuzes kunt maken die passen bij jouw leven en risicoprofiel.

⚠️ Onthoud: de cryptomarkt is er een waar veel factoren invloed op hebben. De concepten en grafieken in deze blog geven voorspellingen gebaseerd op data uit het verleden. Het is altijd slim om andere factoren die ook invloed hebben op de markt, goed in de gaten te houden.

Samenvatting

Het geld dat in de cryptomarkt stroomt, heeft een afkomst en een reden waarom het stroomt. Het geld gaat stromen wanneer beleggers meer vertrouwen en ruimte ervaren om te investeren in risicovollere assets. Cryptocurrencies horen daar ook bij. Het geld stroomt dan van waardevastere assets zoals goud of aandelen door naar cryptomunten. Het geld stroomt vanuit verschillende hoeken de markt in – vanuit institutionele en niet-institutionele beleggers, zoals jij en ik. Op dit moment geeft de groeiende BTC-marktkapitalisatie aan dat er veel interesse is in Bitcoin. Dit duidt op een groeiende interesse in cryptocurrencies en laat ons met de vraag wanneer het geld in grote hoeveelheden zal doorstromen naar andere munten. We zitten nu in een Bitcoin bull trend, waar de markupfase van de cryptomarktcyclus onderdeel van is. De verwachting is dat er na de trend en de Bitcoin halving een re-accumulatiefase zal komen. Na deze fase zal het geld hoogstwaarschijnlijk vanuit BTC en ETH naar andere munten beginnen te stromen. Dat gaan we zien 🌝 Het is dus slim om de markt goed in de gaten te houden. In aflevering 22 van onze podcast bespreken we met Michaël van de Poppe dat je nooit te laat bent.

Zoals we al opmerkten hierboven: de voorspellingen zijn gebaseerd op data uit het verleden. Blijf daarom je onderzoek uitbreiden en check verschillende bronnen over de invloed op de markt alvorens je besluit om te investeren in cryptocurrencies.

——

Kom je naar een van onze evenementen?

Onze laatste podcast hebben we opgenomen met een klein aantal gasten. Wil je een keer meedoen? Houd onze socials in de gaten voor de volgende. Als je als eerste op de hoogte wilt zijn van onze evenementen, word dan lid van onze (exclusieve) Discord Community. Je kunt je ook nog de laatste tickets scoren voor ons ‘Halving Event’ in samenwerking met OBA en OBA Next. Wie weet tot 25 april!

Bekijk onze laatste episode hier 👇🏾

 

Geschreven door Nicole Wong-Swie-San

Ook interessant