#16 Verlaging rente & Bitcoin halving, ingrediënten voor FOMO?

Raoul Esseboom

January 23 2020

Verlaging rente & Bitcoin halving, ingrediënten voor FOMO?

Deze blogpost is uitgebracht op 01-23-2021

 

Vanaf April gaat ABN AMRO de spaarrente verlagen naar 0%. Dit geldt wel tot een bedrag van 2,5 miljoen. Heb je meer dan 2,5 miljoen euro spaargeld, dan zul je helaas 0,5% rente moeten gaan betalen. Maar zo gek is dit niet. De ABN AMRO heeft hier een aantal gegronde redenen voor…(denk ik). Als het over banken gaat worden mensen vaak kritisch. Terecht! En een top down benadering van de gehele crypto space op zijn tijd is ook niet gek en tevens een goede manier om tot rust te komen en eens te zien waar we vandaan komen.

Hier een aantal feitjes:

  • Bitcoinwas in 2019 een van de best presterende assets
  • Goud heeft vanaf mei 2019 een stijging doorgemaakt van €36.000 tot wel €44.000 per kilo
  • De ECBgaf in september 2019 aan het rentetarief voor de depositofaciliteit te verlagen met 10 basispunten naar -0.5%

Na deze aankondiging van de ECB werd er al een hoop lawaai gemaakt over hoe ‘onhoudbaar’ dit financiële systeem zou zijn. Het verlagen van de rente zou een rode vlag zijn met een financiële crisis als onvermijdelijk gevolg!

Tot nu toe merk ik niet veel van een opkomende crisis. Maar ik heb ondertussen ook wel geleerd dat dit soort processen nu eenmaal wat tijd nodig hebben om zich volledig te ontwikkelen. Als ik het internet mag geloven dan zijn dit de eerste babystapjes van een aanstaande crisis. Een crisis die ook volgens Ray Dalio onvermijdelijk is. Dat heeft dan weer te maken met de economie! Die werkt namelijk in cyclussen (in dit filmpje legt hij dat heel mooi uit).

De fase van het kruipen hebben we al gehad. Je zal weinig hebben gehoord over de kruipfase. Mensen vinden gekruip namelijk niet zo spannend. Dit geldt ook voor Bitcoin. Bitcoin kroop stilletjes 2019 door als best presterende asset en lijkt zich in 2020 klaar te maken voor het eerstvolgende halverings evenement. Bij de ‘halving’, zoals het in de volksmond genoemd wordt, worden de beloningen die miners krijgen voor de ‘creatie’ van Bitcoins gehalveerd. En deze halvering van beloningen doet ontzettend veel pijn. Het is dan ook niet gek dat de halving door sommige miners wordt ervaren als een waar bloedbad waarin de wet van de sterkste geldt. Miners met weinig financiële middelen of een tekort aan hash power zitten al in financieel zwaar weer en de halving zal er waarschijnlijk voor gaan zorgen dat zij de hele mining operatie zullen moeten staken om niet nog meer verlies te lijden.

Maar er is goed nieuws opkomst! Na de afgelopen twee halvings zagen we dat Bitcoin een prijsstijging doormaakte. En niet zomaar een prijsstijging… We praten hier over astronomische procentuele stijgingen van wel meer dan 10.0000%!

Op deze manier worden de miners beloond voor hun doorzettingsvermogen en natuurlijk hun hashpower. Heb je veel kracht, dan kun je blijven minen tegen een kleinere beloning in aantallen bitcoins, maar als de prijs stijgt, wel weer verkopen tegen een veel hogere prijs!

De veerkracht (en uiteraard het riskmanagement) van miners zou mogelijk beloningen gaan opleveren, zo wordt er gedacht.. Ach, de toekomst zal het uitwijzen. Volgens PlanB zal Bitcoin in 2020 in ieder geval een prijs van $50.000 per Bitcoin zien. Slaat de FOMO (Fear of Missing Out) al in? Probeer je dan voor te stellen dat Bitcoin daalt naar dieptes die je nog onbekend zijn. Zo’n 1000 euro of minder. Als je dit hebt gedaan maak dan een plan om Bitcoin aan te schaffen! Dit plan zal hoogstwaarschijnlijk veel minder risicovol zijn en gebaseerd zijn op een veel realistischere uitkomst.

 

Ook interessant