#18 Een (simpele) samenvatting van bitcoin

Raoul Esseboom

May 3 2020

Een (simpele) samenvatting van bitcoin

Deze blogpost is uitgebracht op 2020-05-03

 

Bitcoin is een technologie en digitale vorm van geld, uitgevonden door Satoshi Nakamoto. Middels deze technologie is het mogelijk om transacties uit te voeren met mensen over de hele wereld, zonder de tussenkomst van een bank of een andere derde partij. Waarom is dit zo revolutionair geweest? Deze derde partijen leveren een dienst waar weer extra kosten aan verbonden zijn. Eigenlijk dienen derde partijen in de (financiële) wereld als een soort doorgeef luik van een goed. In dit specifieke geval hebben we het over een goed dat wij gebruiken om te betalen: geld! En voor het doorgeven van geld, worden deze derde partijen, ook wel tussenpartijen genoemd, betaald.

Het onnodig verklaren van deze tussenpartijen opende deuren voor een hele hoop use cases. Bitcoin maakt het mogelijk om mensen onderdeel te laten zijn van een digitaal financieel netwerk, zonder dat mensen zich hoeven aan te melden bij een bank! Zolang je in het bezit bent van een mobiele telefoon en een beschikt over een internetverbinding kun je dus transacties uitvoeren. Dit schept enorm veel mogelijkheden in landen waar het moeilijk is voor mensen om een bankrekening te openen.

Meer informatie krijg je in deze video

Digitale waarde

Het verzenden van bitcoin werkt eigenlijk net zoals het verzenden van een e-mail. Alleen verzendt je nu geld in plaats van woorden of bestanden! Een van de belangrijkste foefjes van bitcoin is dat deze technologie het mogelijk maakt om echt digitale waarde te verzenden. Op het internet worden overal kopieën van gemaakt die vervolgens weer verzonden worden.

Voorbeeld: Op whatsapp verstuurt een vriend een grappige foto van een kat met een zonnebril naar jou. Jij verstuurt deze weer door naar je andere vrienden, die de foto weer doorsturen naar hun vrienden. Als gevolg hiervan ontstaan er honderden kopieën van deze foto!

Bitcoin maakt het mogelijk om alleen die ene enkele foto te versturen. Zodra jouw vriend de kattenfoto naar jou heeft verstuurd is hij er geen eigenaar meer van. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor jou! Zodra jij de foto doorstuurt naar een andere vriend ben jij de foto kwijt. Je kunt de foto namelijk niet naar meerdere vrienden sturen, omdat er maar één exemplaar van is.

In het geval van bitcoin transacties gaat het niet om het verzenden van katten foto’s, maar om het verzenden van geld. Je wilt namelijk niet dat geld zomaar gekopieerd kan worden. Als dit gebeurt dan kunnen mensen hun geld namelijk vaker dan een keer uitgeven: een probleem! Als oplossing hiervoor maakt bitcoin gebruik van een revolutionaire onderliggende technologie: Blockchain.

Blockchain

Letterlijk vertaald betekend dit woord: een ketting van blokken. Dit klinkt uiteraard heel simpel, maar er is een knap staaltje programmeer skills voor nodig om dit te kunnen ontwikkelen. Blockchain maakt gebruik van allerlei wiskundige foefjes die het mogelijk maken om geld een keer uit te geven, en ook nog een te kunnen controleren of dat ook daadwerkelijk is gebeurd.

Blockchains bestaan namelijk uit een reeks “blokken” met allemaal een bepaald stempeltje van goedkeuring. De actuele status van zo een ‘blok‘ wordt onveranderlijk in de blockchain vastlegt. Dat vastleggen moet ook nog eens gebeuren met de goedkeuring van het gehele netwerk. Als iedereen het eens is over de geldigheid van een block, dan wordt het toegevoegd aan de blockchain. Zie dit als het rijgen van een kralenketting. In elke kraal zit waardevolle informatie die je eerst wil bestuderen voor je hem aan de ketting rijgt. Klopt alle informatie? Dan rijg je hem aan de ketting en wordt hij de eerst volgende schakel in de ketting (chain)!

In deze video leg ik je uit hoe het zit.

Waarom is bitcoin zoveel geld waard?

Bitcoin wordt langzaam aan gezien als een goed waarbij het zin heeft om het te sparen (een waardegoed). Dit in verband met het afnemende vertrouwen in het huidige monetaire systeem waarin de zes centrale banken; de Fed, de ECB, de BoE (Engeland), de PBOC (China), de BoJ (Japan) en de SNB (Zwitserland) de dienst uitmaken. De centrale banken hebben het financiële systeem beschadigd en het lijkt alsof de schade niet meer te herstellen valt. Door het overmatig printen van geld wordt ons geld minder waard.

Een populair argument voor het sparen van bitcoin is daarom de schaarste. Er worden maximaal 20.999.999,99 (en nog wat cijfers achter de comma) bitcoins gemined, terwijl er ruim zeven miljard mensen op de wereld zijn. Bitcoin zou kunnen fungeren als alternatief voor het falende huidige financiële systeem. Mensen zien bitcoin als een soort oppotmiddel dat op de lange termijn in prijs kan stijgen en in tijden van nood kan zorgen voor stabiliteit. De vraag of bitcoin daadwerkelijk meer waarde gaat vertegenwoordigen is tot nog toe pure speculatie, maar het wekt in ieder geval de interesse van geleerden in de financiele sector. Er is zelfs een model gemaakt, door de bekende quant en twitteraar PlanB, dat laat zien dat bitcoin een prijs van $1.000.000,- kan gaan bereiken in het jaar 2026. De marktwaarde van bitcoin was met een prijs van $8000,- in 2020 slechts 1,6% van de waarde van de totale goudmarkt. Er is dus nog wat ruimte voor groei.

De dollar waarde van deze relatief jonge digitale munt varieert wel met enige regelmaat. Doordat de prijs schommelt (fluctueert) is het interessant voor daghandelaren om hier een slaatje uit te slaan. Maar niet alleen daghandelaren zijn bezig met bitcoin. Miljardair Chamath Palihapitiya was een vroege investeerder en geeft in de podcast van Anthony Pompliano, bekend als “Pomp”, aan dat hij al vroeg gecharmeerd was van deze technologie.

Belasting & bitcoin?

De belastingdienst geeft aan dat bitcoin behoort tot de overige bezittingen. Op dit moment valt bitcoin dus onder box 3 en zul je hier vermogensbelasting over moeten betalen. Winst, als gevolg van een koerstijging, wordt gezien als vermogensgroei.

“U kunt deze virtuele betaalmiddelen alleen gebruiken als betaalmiddel op internet. U geeft van deze middelen de waarde in het economisch verkeer aan op 1 januari van het jaar van aangifte. Aangezien er verschillende koersen zijn, geldt de koers van het gebruikte omwisselplatform”

Wil je meer informatie? Ga dan naar de belastingdienst of vraag advies aan een belastingadviseur.

DISCLAIMER: CRYPTOTAKKIES GEEFT GEEN BELASTINGADVIES. VOOR MEER INFORMATIE KUNT U TERECHT BIJ EEN BELASTINGADVISEUR.

Ook interessant