#34 Bits: Het Zakgeld van de Toekomst

Raoul Esseboom

August 14 2023

Bitcoin spaarplan (voor de halving)

Als je overweegt te beginnen met het kopen van bitcoin, of je bitcoin als zakgeld aan je kind zou willen geven, zijn er een paar simpele methoden die je kunt volgen om het aankoopproces te vergemakkelijken. Als we naar de data kijken dan lijkt het een jaar voorgaand aan de 🧲 halving geen slechte periode om te kopen. In deze blogpost duiken we dus even in de strategie van Dollar Cost Averaging, vergelijken we het met Bitcoin sparen en introduceren we je tot een handig spaarplan van Bitonic genaamd ‘bits’!

Cryptotakkies Bits Bitonic

En oja, dit is natuurlijk absoluut GEEN financieel advies.

Wat is Dollar-Cost Averaging?

Mocht je er nog nooit van hebben gehoord – 📚 Dollar-Cost Averaging (DCA) is een investeringsstrategie waarbij je een vast bedrag investeert in een asset (door het doen van een periodieke aankoop), zoals Bitcoin, op regelmatige intervallen, onafhankelijk van de prijsfluctuaties. Door deze strategie heb je wat minder last van de marktvolatiliteit, maar het maakt je er niet immuun voor. Door een gemiddelde aankoop te doen, verspreid over een specifieke periode, doe je dus een gemiddelde aankoop.

Er zijn handelaren die dit heel goed kunnen inschatten en hun DCA strategie starten nadat ze het idee hebben dat er een accumulatieperiode is gestart, maar dit is over het algemeen niet besteed aan de starters. Als starter kan het timen van de markt best moeilijk zijn. In plaats van te proberen de markt te ‘timen’ en in één keer een grote aankoop te doen, spreid je met een DCA strategie je aankopen uit. Dus zelfs als de prijs van Bitcoin daalt na een van je aankopen, zou je in staat kunnen zijn om te profiteren van een lagere prijs bij je volgende aankoop.

Hoe verschilt dit van Bitcoin sparen?

Een lastige vraag met een lastig antwoord. We zouden dan ook het liefst zien dat je even goed gaat nadenken na het lezen van onze kijk hierop 🧐. Klik ook vooral op de links om zelf door te leren!

Als we het hebben over sparen dan zegt Wikipedia: “Sparen is een manier van omgaan met bezittingen waarbij er iets apart gehouden wordt in plaats van het uit of weg te geven”. NIBUD stelt dat sparen vooral over geld gaat en in dat kader kunnen we op het internet vinden dat in financiële termen, sparen wordt gezien als “Het opzijzetten, niet consumeren, van geld door het bijvoorbeeld op een spaarrekening te zetten, te beleggen in effecten of een levensverzekering af te sluiten.”

Dat leidt natuurlijk tot de vraag, wat geld precies is. Nou, volgens het rapport van De Nederlandsche Bank ‘Cryptoactiva: evolutie & beleidsrespons‘ kan geld van alles zijn.

Geld is alles dat mensen besluiten te accepteren als betaling (ruilmiddel), te gebruiken als spaarmiddel (waardeopslag) en om waarde uit te drukken (rekeneenheid)”.

Geld Cryptotakkies bitcoin dollar

Geld is dus waarde, verpakt op een speciale manier zodat je dit mee kunt nemen naar de toekomst en deze waarde vervolgens kunt gebruiken om daar in de toekomst producten of diensten mee aan te schaffen. Want uiteindelijk is het geld er om te rollen, laten we daar wel eerlijk in zijn.

Het vinden van de verschillen tussen DCA en Bitcoin sparen is lastig als we Bitcoin ook als geld zien. Voor nu zit het verschil hem misschien in het doel en de strategische aanpak. Terwijl DCA zich richt op regelmatige aankopen om marktvolatiliteit te verminderen, is Bitcoin sparen misschien meer gericht op het opbouwen van een reserve van Bitcoin over een langere periode, mogelijk zonder de intentie om (op korte termijn) te verkopen. Maar al het “geld” moet uiteindelijk een keer geruild, of “verkocht” worden, want daar is het tenslotte voor bedoeld! Maar voordat we dit geld weer omruilen voor iets anders, zul je dus eerst moeten sparen. Dit kan handmatig (fysiek) of automatisch gebeuren, zoals bijvoorbeeld met tools als ‘Bits‘.

Bits: Jouw partner in Bitcoin sparen.

Bits is echt een toffe tool die het gemakkelijk maakt om automatisch te sparen in Bitcoin. Het geeft jou als gebruiker de mogelijkheid om periodiek Bitcoin aan te kopen zonder handmatige tussenkomst! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de stress van het invullen van je juiste bitcoin-adres!

Hoe te starten met bits ➡️ 

1️⃣ Registratie: Ga naar de officiële website van bitonic en maak een account aan ✅

2️⃣ Verificatie: Voltooi de noodzakelijke verificatieprocessen zoals vereist voor financiële transacties ✅

3️⃣ Bankgegevens: Koppel je bankrekening aan je account ✅

4️⃣ Bepaal je spaarplan: Beslis hoeveel je wilt sparen en uiteraard met welke frequentie (bijv. €5 zakgeld per week of €100 per maand, wat jij wil!) ✅

5️⃣ Automatisering: Laat bits de rest doen! Op basis van je voorkeuren zal het platform automatisch Bitcoin voor je kopen en deze versturen naar jouw wallet ✅

6️⃣ Monitoring: Je kunt zelfs via het platform je spaarprogressie volgen en eventuele aanpassingen maken ✅

❗️Benodigdheden?

  • Een geldig identiteitsbewijs voor verificatie.
  • Een bankrekening voor aankopen.
  • Toegang tot internet en een computer of smartphone.
  • En een beetje zin en tijd, want je zult de registratie wel zelf moeten voltooien.

Conclusie

Of je nu kiest voor de Dollar Cost Averaging methode of het sparen van Bitcoin met bits, kies voor een manier die bij jou past. Leer de risico’s van de crypto-sector kennen en doe zo goed mogelijk onderzoek. Er wordt vaak gezegd dat je moet beleggen met geld dat je kunt missen, maar deze uitspraak geeft ons toch een beetje het gevoel alsof mensen dit als excuus kunnen gebruiken.

Wees gewoon verstandig en denk aan deze slogan, gebruikt door Satoshi Radio:

“Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico 🫶🏾”

Ook interessant