#42 Internationaal betaalverkeer & uitsluiting

Raoul Esseboom

October 14 2023

SWIFT & Iran: Een kleine inkijk

Wanneer je je bankapplicatie gebruikt om geld naar een vriend, vriendin of kennis te sturen, of een internationale aankoop te doen, sta je waarschijnlijk niet stil bij de complexe netwerken die deze transacties mogelijk maken. Voor de meeste van ons zijn financiële transacties slechts een kwestie van een paar klikken. Logisch, want in Nederland is alles wat dat betreft perfect geregeld. En dat realiseer je je pas als je gesprekken voert met mensen uit een ander land waar alles net iets anders werkt dan in Nederland. Stel je eens voor dat het uitvoeren van een internationale overboeking niet mogelijk is en dat je dat leuke boek dat je op Amazon vond, of die lelijke waterkoker die je op Alibaba hebt gevonden niet kunt kopen?

Wij interviewde enkele weken geleden een Iraanse werknemer van Bitvavo, die met eigen ogen heeft ondervonden hoe oneerlijk 😔 en moeilijk het leven kan zijn als je wordt uitgesloten van internationale betaalnetwerken, en in het specifiek, SWIFT.

De Onzichtbare Realiteit

Dit scenario is geen hypothetische situatie voor Iran, dat in 2012 uit het wereldwijde financiële netwerk SWIFT werd verwijderd. En hoe suf ook, het verhaal erachter is doordrenkt van politieke intriges, economische uitdagingen, maar ook een onverwachte (maar compleet logische) relatie met cryptocurrencies.

SWIFT, of de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, klinkt misschien als iets uit een sci-fi-film, maar het is eigenlijk het kloppend hart van de wereldwijde financiële wereld. Het zorgt ervoor dat banken over de hele wereld met elkaar kunnen communiceren en financiële transacties kunnen voltooien, een beetje zoals het internet voor onze sociale en informatieve connecties.

⛔️ Jij Mag Niet Meedoen

De uitdagingen die volgden op de uitsluiting van Iran van SWIFT gaven inzicht in de strijd en veerkracht van een land onder economische druk. Onlangs spraken we met een medewerker van Bitvavo, afkomstig uit Iran, die ons uitgebreid vertelde hoe de uitsluiting van het internationale betaalverkeer niet alleen de nationale economie, maar ook het dagelijkse leven van de mensen beïnvloedde.

Het Internationale Betaalverkeer 🤯

Internationaal betaalverkeer is een complex ecosysteem van verschillende spelers, systemen en regelgeving. SWIFT is inderdaad een van de meest bekende netwerken, maar er zijn andere systemen en organisaties die ook een belangrijke rol spelen. Als je denkt dat cryptocurrencies ingewikkeld zijn, nou, dan heb je onze oude systemen nog niet gezien.

Hier een opsomming van een aantal grote spelers:

  1. CHIPS (Clearing House Interbank Payments System)
    • Een van de oudste en grootste privé-netwerken voor financiële transacties in de VS. CHIPS (#geenlays) wordt voornamelijk gebruikt voor grote, internationale en binnenlandse transacties.
  2. Fedwire
    • Ook bekend als het Federal Reserve Wire Network. Dit een Amerikaans systeem voor realtime bruto-afwikkeling. Het wordt beheerd door de Federal Reserve en wordt vooral gebruikt voor grote binnenlandse transacties in de VS.
  3. SEPA (Single Euro Payments Area)
    • Dit Europese initiatief stroomlijnt elektronische betalingen in de Eurozone, waardoor het makkelijker wordt om grensoverschrijdende betalingen te doen tussen Europese landen.
  4. TARGET2
    • Dit is het betaalsysteem dat in eigendom en het beheer is van het Eurosysteem. Het wordt beheerd door de Europese Centrale Bank en is een van de grootste betalingssystemen ter wereld.
  5. CIPS (Cross-Border Interbank Payment System)
    • Dit Chinese systeem is een alternatief voor SWIFT en maakt het mogelijk om in Chinese yuan te handelen. Het wordt gezien als een manier om de invloed van de yuan in het wereldwijde financiële systeem te vergroten.

Als je al niet aangesloten bent bij SWIFT, waar maar liefst 11.000+ financiële instellingen bij zijn aangesloten, wordt het knap lastig om internationale transacties uit te voeren. Gezien de wereld nog nooit zo verbonden was met elkaar, is dit een doodsteek voor de economie van een dergelijk land dat wordt uitgesloten.

“SWIFT is in de praktijk als communicatiekanaal een bijna onmisbare schakel tussen banken en andere financiële instellingen in meer dan tweehonderd landen. Als een bank door SWIFT geblokkeerd is, is de bank wereldwijd niet meer bereikbaar. Vergelijk het met een e-mail: als je een mail stuurt naar een e-mailadres dat niet bestaat, komt die mail niet aan. Zo zit dat ook bij SWIFT. Als deze schakel voor een bank wegvalt, dan kan die bank internationaal geen betalingen meer verrichten of ontvangen voor haar klanten.”

DNB

De Sanctielijst

Als je niet mag meedoen dan kom je op de sanctielijst te staan. Dit is niet vergelijkbaar met de lijst waar je vroeger op stond als je kattenkwaad had uitgehaald en na schooltijd moest nablijven. Nee, dit is een serieuze lijst die wordt opgesteld door een overheidsorgaan of een internationale organisatie en bevat namen van individuen, organisaties, entiteiten of landen waartegen bepaalde economische of juridische beperkingen zijn opgelegd.

Het vervelende hiervan, is dat soms onschuldige burgers het slachtoffer zijn van deze sancties.

Hier vertellen we meer over in de volgende blogpost.

Ben je trouwens na deze blogpost toe aan iets luchtigs, beluister dan onze podcast: WANT WE ZIJN WEERR TERUG!!!!😇😇

Cryptotakkies Podcast

 

Ook interessant