#73 De Bitcoin Halving in het jaar van de draak 🐲

Nicole Wong-Swie-San

April 29 2024

De Bitcoin Halving 2024: het jaar van de houten draak 🪵🐲

De halving is geweest 🎊 Op vrijdag 20 april om 02:09 uur werd blok 840.000 gemijnd door een miner met de naam ViaBTC. Het gemijnde blok bevatte 3.050 transacties en resulteerde voor ViaBTC in de gehalveerde mining rewards van 3,125 in plaats van 6,25 BTC. Naast deze mining rewards ontving de miner ook iets meer dan 37 BTC aan transactiekosten.

hash Bitcoinblok 840.000 = "0000000000000000000320283a032748cef8227873ff4872689bf23f1cda83a5"

De halving vond plaats op de 111e dag van het jaar, dat samenvalt met het Chinese jaar van de Draak, specifieker de Houten Draak 🪵🐲 In deze leer gelooft men dat draken geluksbrengers zijn en symbolen voor kracht en autoriteit. Het houten element, dat specifiek hoort bij het jaar 2024, geeft eigenschappen van creativiteit, groei en verzorging. Draken zijn ambitieus, moedig en enthousiast. Het jaar van de Houten Draak belooft een jaar te worden vol dynamiek en potentieel. Ik weet niet of het aan elkaar te koppelen is, maar er gebeurt wel heel veel in de dynamische ruimte van Bitcoin. Wat denk jij dat dit voor invloed heeft? 🤔

💡 Wist je trouwens dat op 4 april de Bitcoin Cash halving heeft plaatsgevonden? Daarover schrijf ik wellicht binnenkort een blogpost 🤔 Bitcoin Cash is in ieder geval een afgesplitste variant van Bitcoin met een grotere transactiecapaciteit per blok. Nog een weetje voor wanneer je meedoet aan De Slimste Mens 💡 Hoe dan ook, op de dag van de halving gebeurde er veel. Er was overal online content over de halving. Veel meer mensen houden zich bezig met Bitcoin dan voorheen. Het sentiment op 20 april was positief, ondanks dat de prijs na de ATH van bijna USD 73.000 naar ongeveer USD 63.000 was gezakt.

Op diezelfde halving dag, bij de 840.000 gemijnde Bitcoinblokken, lanceerde, zoals we in de vorige blog vertelden, Runes ofwel RunesData ook hun mainnet-omgeving, waarmee het project op het Bitcoinnetwerk gebaseerde NFT’s maakt door op de bijbehorende satoshi’s data-inschriften te maken. Dat is precies wat er met de eerste satoshi van het Bitcoinblok 840.000 is gebeurd. De ViaBTC miner heeft deze satoshi geveild en verkocht voor 33,3 BTC, terwijl een satoshi 0,00000001 BTC waard is. Vanwege de bijzonderheid van deze satoshi, wordt het de ‘epic sat’ genoemd. Hier op CoinEx, het platform waar ViaBTC de satoshi verkocht, kun je de details van sat nummer 1.968.750.000.000.000 vinden. Het platform zegt dat het niet per se alleen om een veilingstunt gaat, maar om de vastlegging, erkenning en omarming van Bitcoin en de community.

Op 20 april 2024 was het volgens de Verenigde Naties ook Chinese Taaldag en trouwens ook Wereld Circus Dag 🙆🏾‍♀️

 

Het Cryptotakkies Halving Event – 25 april 2024 🪄

De halving werd door veel communities gevierd en herdacht. Ook in Nederland hebben verschillende bedrijven en communities bijeenkomsten georganiseerd om dit historische moment te gedenken. Ook wij deden dit op 25 april. Ons evenement was echt leuk! We begonnen met een officieel gedeelte waar we naar Bitcoin-talks van onze sprekers Remy van der Nagel en Bert Slagter hebben geluisterd.

Sprekers Remy van der Nagel en Bert Slagter tijdens het Cryptotakkies halving event
Sprekers Remy van der Nagel en Bert Slagter tijdens het Cryptotakkies halving event

Remy sprak tijdens ons evenement over de noodzaak van een make-over van ons geldsysteem. Een alternatief geldsysteem met de technologie van Bitcoin kan voordelen bieden zoals machtsverschuiving, decentralisatie, vertrouwen, transparantie en programmeerbaarheid — aspecten die in ons huidige geldsysteem ontbreken. Verder gaf hij ook aan dat veel mensen niet begrijpen hoe geld werkt. Het is daarom moeilijk om te begrijpen waarom een alternatief voor ons geldsysteem nodig is. Met Bitcoin-technologie zou geen kleine centrale groep de macht hebben om over ons geld te beslissen. De bepalers van ons huidige geld zorgen ervoor dat het systeem niet voor iedereen handig is. Veel groepen worden uitgesloten. De vraag is of Bitcoin hét nieuwe geldsysteem moet zijn, of een alternatief zoals Bitcoin. Helaas staat Bitcoin nog steeds te veel bekend als een middel voor criminele activiteiten. Bert vertelde een ontzettend toegankelijk verhaal over wat de Bitcoin-halving is en stond onder andere stil bij de schaarste-eigenschap van Bitcoin. We eindigden de sessie met een Q&A en de conclusie dat we nog redelijk vroeg in het Bitcoin-proces zitten.

Na het officiële deel hebben we de beentjes een beetje losgeschud op de tunes van een DJ, er waren lekkere hapjes en onze mysterie guest, de goochelaar 🤣 Je zou kunnen zeggen dat het random was, maar het was zo leuk. We waren de hele tijd met hem bezig!

Onze mysterie guest, de googchelaar 🪄🎩
Onze mysterie guest, de googchelaar 🪄🎩
Cryptotakkies Community tijdens het halving event
Cryptotakkies Community tijdens het 2e deel v/h halving event

Voor de halving van 2024 hebben we samen met @NewOffsprings een exclusief shirt ontwikkeld. Toch een beetje een collectors item om dit historische Bitcoin-moment te gedenken. We hebben er maximaal 84 stuks 👘 🤓

Cryptotakkies Halving Event Merchandise
Cryptotakkies Halving Event Merchandise

 

Waar gaat Bitcoin nu heen? 🔮

Afgelopen maand was ik bij een interessant evenement waar geïnteresseerden in de omgeving van Naaldwijk werden geïnformeerd over de waarde van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Als kenner vond ik het interessant om te horen hoe Bert (Bitcoin Alpha), Raoul (Cryptotakkies) en Toon (BLOX) een geïntegreerd en goedlopend gezamenlijk verhaal vertelden over de plaats van Web 3.0-ontwikkeling in onze digitale wereld, dieper ingaand op Bitcoin en vervolgens stilstaand bij hoe investeerders verder kunnen kijken dan de bekende aandelen, vastgoed en edelmetalen. Allemaal interessante reacties van mensen ter plaatse. Steeds meer zien wij dat Bitcoin nog te veel wordt gezien als een middel om financieel te investeren. Bitcoin is echter zoveel meer dan dat. Maar wat is het dan, en waar gaat het de volgende 15 jaar naartoe? Welke waarde en positie zal Bitcoin hebben op zijn 30e verjaardag in 2039? Met die vraag verliet ik dat evenement en met deze vraag stapte ik ons eigen evenement binnen. Waarschijnlijk heeft Bitcoin opeens de bekende dertigers-rugpijn, die inslaat om 00.01 uur op je 30e verjaardag 🤣

In het jaar van de houten draak hebben we in ieder geval heel veel Bitcoin-bijzonderheden. Een paar maanden voor de halving bereikte BTC een nieuw ATH van meer dan USD 73.000. Volgens eerdere analyses zou de prijs van Bitcoin tot een jaar na de halving moeten stijgen. Op dit moment zien we lagere BTC-prijzen dan de ATH, maar we zitten net 8 dagen na de halving, dus we hebben nog even.

Analisten vermoeden dat de halving het altcoin-seizoen zou kunnen aanjagen. In het altseizoen vloeit het geld in de cryptomarkt van Bitcoin naar de altcoins. Volgens de Bitcoin-dominantiemeter van TradingView is het nog geen altcoin-seizoen. Er is nog steeds groeiende interesse in Bitcoin. In een video hoorde ik iemand zeggen dat er via de Amerikaanse Bitcoin ETF vanaf januari tot aan de halving 2160K nieuwe Bitcoins zijn gekocht. Dat is gemiddeld 2,5 keer meer BTC dan wat de miners per dag delven. Even goed uitzoeken of dit waar is hoor 🔍 Naast de Amerikaanse ETF zijn andere landen zoals Zuid-Korea, China, Engeland, Duitsland en Brazilië ook geïnteresseerd in het aanbieden van verschillende exchange traded producten voor Bitcoin (bijv. ETF’s, ETN’s en ETC’s).

Op verschillende plekken lees ik ook dat men verwacht dat oorlog, de Amerikaanse verkiezingen en een mogelijke financiële crisis invloed zullen hebben op de markt waar ook Bitcoin en andere cryptocurrencies zich bevinden. In deze podcastaflevering benoemt Michaël van de Poppe de mogelijke opkomst van een andere cryptocyclus. Wellicht zijn dit onder andere invloeden die de cryptocyclus zullen doen veranderen? We weten het niet. Ik denk zelf dat het echt tijd wordt dat we meer gaan focussen op de alternatieve functionaliteiten van Bitcoin. Dat zijn de aspecten van Bitcoin die onderzocht moeten worden om mijn vraag te beantwoorden waar Bitcoin naartoe gaat richting de volgende halving in 2028 en zijn 30ste verjaardag in 2039 🎈De komende tijd zullen we meer onderzoeken en schrijven om deze vragen te beantwoorden. In ieder geval zou er volgens de theorie van de houten draak veel dynamiek, autoriteit en kansen zijn dit jaar. We gaan die bekijken voor Bitcoin. Doe je mee? 🕵🏾‍♀️

In onze online en offline community merken we dat mensen in ieder geval de juiste vragen stellen. Heel veel enthousiastelingen, jongvolwassenen, ouders, ervaren kenners, maar ook bedrijven en de overheid. Iedereen wil steeds meer leren over aspecten van Bitcoin, blockchains en cryptocurrencies. Wij zijn benieuwd naar en enthousiast over de toekomst. Wat denk jij?

 

Cryptotakkies en OBA Next team
Cryptotakkies en OBA Next team

Honderd maal bedankt aan het hele team dat zich maandenlang keihard heeft ingezet voor dit evenement. Wij zijn trots dat we dit mogen doen met mooie partijen* en mensen om ons heen. En dank aan onze community dat jullie er waren en actief meededen! In 2028 weer 🥸🤡

 

Als je interesse hebt in de merch, we hebben ze nu in vier maten en je kunt ze hieronder bestellen. Ze vallen een beetje true to size, maar dan met lange mouwen en onderkant, een beetje wide fit/baggy.

*Ons halving event organiseerden wij in samenwerking met de OBA en OBA Next en werd gesponsord door Bitvavo.

 

Geschreven door Nicole Wong-Swie-San

Ook interessant