#49 Bitcoin Whitepaper 15 jaar ✅

Nicole Wong-Swie-San

November 4 2023

15 jaar Bitcoin en Blockchain – zijn de doelstellingen van Satoshi Nakamoto gerealiseerd? 🤔

Op 31 oktober 2008, precies 15 jaar geleden, publiceerde Satoshi Nakamoto de Bitcoin white paper via een online mailinglijst naar een forum van mensen die zich bezighielden met cryptografische en cypherpunk uitdagingen. Met deze publicatie introduceerde Satoshi Bitcoin en legde hij het ontwerp en de werking ervan uit. Het document was getiteld ‘Bitcoin: Een Peer-to-Peer Elektronisch geld systeem’. Als je de white paper wilt lezen, is hier een linkje naar de originele Engelse versie en hier een linkje naar de Nederlandse versie. Met deze paper had Satoshi een aantal specifieke doelstellingen. Na anderhalf decennium leek het ons interessant om te zien of de doelstellingen van Satoshi zijn gerealiseerd. Lees je mee?

Satoshi nakamoto Cryptotakkies

Wat was het doel van de paper?

In oktober 2008, ten tijde van de white paper publicatie, was er een aanhoudende wereldwijde financiële crisis, bekend als de kredietcrisis of Great Recession, voornamelijk veroorzaakt door een hypotheekcrisis, falende banken en wereldwijd verbonden financiële systeem. Satoshi lanceerde de open-source code van Bitcoin op 3 januari 2009, met in het eerste Bitcoin-blok een bericht dat luidde: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”, verwijzend naar een krantenkop uit The Times, een Britse krant. Dit bericht wordt gezien als commentaar op de instabiliteit van de traditionele financiële systemen van dat moment. De white paper benadrukt de behoefte en het voorstel voor een gedecentraliseerd alternatief voor deze falende systemen.

Wij hebben de paper vele malen gelezen en dit zijn de belangrijkste doelen die we voor deze evaluatie op de 15e verjaardag van de Bitcoin white paper hebben opgesomd. Satoshi’s doel was om een digitale valuta te ontwikkelen op een gedecentraliseerd systeem van transacties zonder noodzakelijke aanwezigheid van een vertrouwde centrale instelling. Daarnaast wilde Satoshi ook peer-to-peer transacties mogelijk maken zonder afhankelijkheid van een financiële instelling en om transactiekosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen. Eerdere digitale valuta’s hadden het double-spend probleem. Hiervoor wilde Satoshi een oplossing bieden, waarbij gebruikers dezelfde digitale valuta niet tweemaal konden uitgeven. Deze oplossing staat nu bekend als de Blockchain. Aanvullend wilde Satoshi Bitcoin als open-source software aanbieden, voor transparantie, zodat iedereen de code kon gebruiken en kon bijdragen aan Bitcoins software en gemeenschap. Verder wilde deze onbekende persoon of groep ook een zekere mate van privacy bieden, om de identiteit van gebruikers te beschermen. Als laatst had Satoshi het doel om een beloningsstructuur creëren, zodat miners konden bijdragen aan het netwerk, waardoor het een solide, sterk en veilig netwerk werd.

Bitcoin Cryptotakkies

 

Eerst een beetje over Bitcoin

Voordat we verder gaan met de evaluatie, laten we het even over Bitcoin hebben. Van white paper publicatie in 2008 naar een wereldwijd fenomeen! De wereld heeft op vele manieren kennisgemaakt met de technologie van Bitcoin. Hier zijn enkele interessante feiten over Bitcoin:

  • BTC coins – Bitcoin heeft een totaal maximum van 21 miljoen munten (BTC). Tot op heden kunnen er nog ongeveer 1,4 miljoen munten worden ‘gemined’.
  • Bitcoin adoptie – Tot op heden zijn er tussen de 50 en 80 miljoen unieke wallets met BTC in bezit. Gezien het feit dat één persoon meerdere wallets kan bezitten, betekent dit niet dat er 50-80 miljoen individuele BTC-eigenaren zijn. Het laat wel zien dat Bitcoin in de afgelopen 15 jaar bij velen bekend is geworden, wat weer wijst op groeiende gebruikers.
  • Het Bitcoin netwerk – Het netwerk begon in 2009 met een hash-snelheid van < 1 MH/s (megahash per seconde). Dit geeft de paardenkracht van het netwerk aan, waarmee miners wiskundige problemen oplossen om BTC munten te verdienen. In 2023 is de hashing van het netwerk toegenomen tot een snelheid tussen 430 en 560 EH/s (exahashes per seconde). De hash-snelheid geeft voornamelijk aan dat er de afgelopen 15 jaar een groeiend netwerk is als gevolg van toegenomen adoptie, verbeterde mining technologie en de opkomst van mining pools. Een hogere hash-snelheid duidt ook op een sterk en veilig Bitcoin-netwerk.
  • Bitcoin prijzen – Er wordt geschat dat de laagste prijs van Bitcoin rond de 0,01 USD lag in 2010 en een recordhoogte bereikte van ongeveer 68.000 USD in 2021. De prijs vòòr 2010 is moeilijk vast te stellen, omdat beurzen voor dat jaar de BTC-prijzen niet consistent documenteerden. De huidige prijs van BTC ligt rond de 34.000 USD. Met de volgende Bitcoin halving wordt verwacht dat de prijs van BTC weer zal stijgen.
  • Bitcoin Halving – Om de aanvoer en inflatie te beheersen, heeft Bitcoin 3 halveringen gehad, de volgende wordt geschat te gebeuren in april 2024. Tijdens de halvering gaat het aantal te verdienen Bitcoins voor miners omlaag met 50%, van 50 BTC elke 10 minuten vóór 2012 tot 6,25 BTC elke 10 minuten in 2020. In 2024 verwachten we dat dit daalt tot 3,25 BTC elke 10 minuten.

Wat heeft Bitcoin ons de afgelopen 15 jaar gebracht?

Wij denken niet dat de wereld wist dat deze white paper publicatie het begin zou markeren van een transformerende reis van 15 jaar. Een reis die ons begrip van geld, vertrouwen en de fundamenten van ons digitale tijdperk blijft vormgeven.

Zoals eerder vermeld, is de Blockchain de fundamentele technologie van Bitcoin. Hoewel er in de eerste jaren van Bitcoin veel sceptici waren, heeft de technologie, vergeleken met het origineel, veel andere innovatieve toepassingen gezien. Naast het concept van digitaal geld, zijn er veel ontwikkelingen die in de afgelopen 15 jaar een enorme Blockchain adoptie hebben laten zien. Enkele voorbeelden zijn de tokenisatie van activa, NFT’s, slimme contracten (begonnen met Ethereum), supply chain management en transparantie op de Blockchain, identiteitsbeheer, stemsystemen, DAO’s en milieuprojecten die de levenscyclus van producten traceren.

Naast dat Bitcoin de weg heeft geëffend voor meer technologische innovatie, heeft het ook een grote wereldwijde impact gehad. Een aantal opmerkelijke op een rijtje. Bitcoin is wereldwijd een bekende digitale activa of asset geworden, ook bekend als het digitale equivalent van goud, waardoor het een interessante investering blijkt voor zowel individuen als bedrijven. Het is in 2023 gemakkelijker dan ooit om in Bitcoin te investeren. De applicaties die hiervoor worden gebruikt, zijn ook steeds gebruiksvriendelijker. Niet op zijn zachts gezegd, maar er is mogelijk een Bitcoin ETF op komst, wat naar verwachting nog meer fractionele digitale-goudbeleggers zal aantrekken.
Het minen van Bitcoin is nu ook gemakkelijker dan ooit. Waar je vroeger een moeilijk te installeren miner moest implementeren, zonder enige technische kennis, kun je nu gemakkelijk een mining-apparaat voor thuis kopen. Sluit het aan en je bent klaar om je eigen BTC te minen. Lees hier ons vorige artikel, daar vertellen wij er meer over.
Bitcoin kent de afgelopen 15 jaar ook brede wereldwijde institutionele adoptie. Grote bedrijven, beleggingsfondsen en vermogensbeheerders hebben Bitcoin breed geaccepteerd en toegevoegd aan hun (project)portfolio’s, waardoor de legitimiteit en liquiditeit van Bitcoin wereldwijd toenemen. El Salvador heeft in 2021 Bitcoin zelfs als officiële valuta geaccepteerd.
Daarnaast maakt Bitcoin wereldwijde betalingen en financiële inclusie mogelijk. De digitale valuta heeft grensoverschrijdende transacties mogelijk gemaakt, waardoor het voor mensen zonder toegang tot banksystemen, gemakkelijker en goedkoper is geworden om geld over te maken naar anderen. We hebben dit zelfs gezien tijdens verschillende oorlogen in de afgelopen jaren, wat vóór Bitcoin niet op deze manier mogelijk was.
Bitcoin heeft opkomende gedecentraliseerde finance-technologie beïnvloed. De Blockchain-technologie maakte de ontwikkeling van verschillende financiële (handel en leen)platformen mogelijk. Deze platformen opereren zonder tussenkomst van derden, wat de toegang tot financiële diensten voor velen vergroot.

Hoewel het ons veel gebracht heeft, ervaarde Bitcoin de afgelopen 15 jaar ook enkele uitdagingen. Deze gebeurtenissen leidden tot veel kritiek, voornamelijk van regelgevers en financiële experts en schepte twijfel bij het brede publiek. Dit werd aangewakkerd door verschillende factoren. De technische schaalbaarheid van het Bitcoin-netwerk vanwege de groeiende adoptie werd een uitdaging.

Regelgeving en kritiek op Bitcoin. Vanwege de schaarste en volatiele prijsontwikkeling, stapten veel mensen in Bitcoin en andere cryptocurrencies om grof geld te verdienen. Hierdoor werden regelgevers en financiële experts bezorgd, wat leidde tot kritiek op de munt zelf. Het verspreiden van deze zorgen kreeg indirecte invloed op het imago van Bitcoin’s veelzijdige technologie. Gelukkig verandert dat perspectief steeds meer.

Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn vaak in verband gebracht met financiering van terroristische of andere criminele organisaties. Er is vaak geroepen dat de technologie de illegale financiering van criminele activiteiten zou kunnen vergemakkelijken. Deze gevallen zijn onder andere voorgekomen in de VS, Israël en Iran.

Bitcoin heeft uitdagingen ervaren met veiligheid, hacks en kwetsbaarheden in het Bitcoin-netwerk. Naast deze directe uitdagingen hebben veel beurzen, die Bitcoin-handel mogelijk maken, hacks ervaren waarbij miljoenen BTC’s zijn gestolen. Dit omvat hacks op exchanges zoals Mt. Gox, een van de eerste grote BTC-beurzen waar de meeste BTC’s werden gestolen. Maar ook op Bitcoinica, BTC-e, Bitstamp, Bitfinex en Binance in een later stadium.

Het energieverbruik van Bitcoin (miners) heeft veel negatieve aandacht en kritiek richting de technologie veroorzaakt. In 2022 werd het verbruik vergeleken met dat van heel Argentinië (± 45 miljoen inwoners), en de uitstoot met dat van Griekenland. Hierdoor werd Bitcoin bestempeld als een belangrijke bijdrager aan wereldwijde vervuiling en klimaatverandering. Het grote, aanhoudend groeiende netwerk, werkt hard aan oplossingen voor deze uitdagingen. Er zijn initiatieven die het gebruik van meer duurzame energiebronnen implementeren. Ook probeert het netwerk de warmte die miners produceren voor andere bronnen in te zetten, waardoor het energieverbruik van Bitcoin duurzamer wordt. Er is nog veel te onderzoeken over dit onderwerp, vooral in combinatie met de halvering die in 2024 komt. Wij houden het nu hierbij.

Nu je een beetje op de hoogte bent gebracht van Bitcoin, laten we de beoordeling doen!

Diversity Bitcoin cryptotakkies

De doelstellingen van de white paper na 15 jaar 🎯

Heeft Satoshi Nakamoto zijn doelen bereikt 15 jaar na publicatie? Wij denken van wel! We halen de lijst van doelstellingen even terug en leggen per punt even uit waarom:

  • Een digitale valuta te ontwikkelen op een gedecentraliseerd systeem van transacties zonder noodzakelijke aanwezigheid van een vertrouwde centrale instelling ✅
    • We hebben gezien dat Bitcoin op veel plaatsen als valuta wordt geadopteerd. Denk aan El Salvador in 2021, waar bedrijven verplicht werden om Bitcoin te accepteren voor producten en diensten. Andere landen ontwikkelen regelgeving rondom Bitcoin en andere cryptocurrencies. Hoewel BTC niet de valuta is om je dagelijkse boodschappen mee te doen, heeft het wel de weg geëffend voor veel initiatieven die werken aan modellen zonder een centrale instelling aan het roer. Als je alleen naar Bitcoin als valuta kijkt, zal je zien dat veel mensen investeren in dit nieuwe digitale goud. Concluderend zeggen wij zeker dat dit doel is bereikt.
  • Peer-to-peer transacties mogelijk te maken zonder afhankelijkheid van een financiële instelling en om transactiekosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen. gedeeltelijke
    • Financiële instellingen zijn nog steeds deels betrokken, vooral bij het omzetten van fiatgeld naar cryptocurrencies, waaronder Bitcoin. Het kostte makers even om dit proces eenvoudig en toegankelijk te maken voor velen, maar het is nog steeds niet voor iedereen mogelijk en er is nog altijd een vorm van bemoeienis van financiële instellingen. Als het gaat om transactiekosten, lijkt het erop dat met het verhoogde gebruik van het netwerk en grotere Bitcoin-blokken de transactiekosten soms stijgen om snelle transactieverwerking te garanderen. Deze uitdaging heeft ook de weg geëffend voor nieuwere blockchains om oplossingen te vinden, zoals het Lightning-netwerk. Het is nog steeds aannemelijk dat Bitcoin een oplossing met lage transactiekosten zou kunnen zijn voor grote grensoverschrijdende transacties. Het verwerken van die transacties via traditionele tussenpersonen zoals banken of betalingsverwerkers is nog steeds erg kostbaar.
  • Een oplossing te bieden voor dubbele betalingen, een probleem van eerdere digitale valuta’s, waarbij gebruikers dezelfde digitale valuta tweemaal konden uitgeven. Deze oplossing staat nu bekend als de Blockchain   dubbel
    • Het dubbele-betalingenprobleem is niet meer aan de orde, niet met de Blockchain technologie. In 2021 was er vermoedelijk een dubbel-uitgavenprobleem op het Bitcoin-netwerk, waardoor de prijs enorm daalde. Maar na grondig onderzoek ontdekte de Bitcoin community dat een enkele transactie 3 keer werd ingediend, met verschillende kosten, waardoor het leek op een dubbele betaling. Het probleem deed zich nooit (meer) voor op het netwerk, de sterke en toegewijde gemeenschap van Bitcoin zorgt daarvoor. Opmerking: het probleem van dubbele uitgaven deed zich wel voor op andere blockchain-netwerken, maar die incidenten hadden niets te maken met Bitcoin.
  • Open-source software, voor transparantie, zodat iedereen de code kon gebruiken en kon bijdragen aan Bitcoins software en gemeenschap ✅
    • Bitcoins open source software werd gelanceerd op 3 januari 2009. Sinds die datum is de code gebruikt om de technologie van Bitcoin te verbeteren, maar het opende ook de deur voor andere Blockchain toepassingen. De bijdrage waar Satoshi naar refereerde in de white paper, is veel verder gegaan dan Bitcoin. De open source code bracht veel meer dan alleen transparantie en bijdrage aan het netwerk. Het bracht ons een internetrevolutie. Soms vraag ik me af of hij, zij of de groep dit hadden verwacht en hoe er nu gekeken wordt naar deze voortdurende innovatie.
  • Een zekere mate van privacy om de identiteit van gebruikers te beschermen. Gedeeltelijk ✅
    • Bitcoin-transacties zijn niet volledig anoniem, wat betekent dat dit privacydoel gedeeltelijk is behaald. Gebruikers worden geïdentificeerd met wallet-adressen die bestaan uit een reeks letters en cijfers. Dit adres is niet verbonden aan een naam of adres van een gebruiker. De identiteit van gebruikers is daarom gedeeltelijk beschermd, waardoor Bitcoin meer een pseudoniem netwerk is dan een volledig anoniem netwerk. Met geavanceerde data-analyse kunnen wallet-adressen indirect gekoppeld worden aan persoonlijke informatie van gebruikers, zoals bank- of e-mailaccounts. Dit komt bijvoorbeeld door de afhankelijkheid van bijvoorbeeld KYC (ken je klant)-procedures van exchanges. Het Bitcoin-netwerk biedt dus anonimiteit via wallet-adressen om de identiteit van gebruikers te beschermen, maar resulteert in pseudonimiteit vanwege gerelateerde systemen.
  • Een beloningsstructuur, zodat miners konden bijdragen aan het netwerk, waardoor het een solide, sterk en veilig netwerk werd. Ja, opnieuw ✅ ✅ dubbel ✅
    • Het Bitcoin-netwerk is de afgelopen 15 jaar exponentieel gegroeid. Het is zoveel gegroeid dat het netwerk schaalbaarheidsproblemen heeft ondervonden. Bovendien kreeg Bitcoin ook veel negatieve aandacht vanwege het energieverbruik en de uitstoot naar het milieu. De afgelopen 15 jaar heeft het Bitcoin-netwerk gezocht naar manieren om gebruik te maken van verschillende vormen van duurzame energie om te compenseren voor hun negatieve ecologische voetafdruk. Miners investeren ook in efficiëntere hardware die minder stroom verbruikt en betere mining-prestaties leveren.

Onze final conclusie

De afgelopen 15 jaar zijn een ontzettend toffe reis geweest in de Bitcoin, Blockchain en cryptocurrency space. Hoewel we geloven dat Satoshi de meeste van zijn doelen heeft bereikt, zien we dat de white paper veel meer heeft gebracht voor het digitale tijdperk dan verwacht. (Nog steeds aan het denken over Satoshi’s perspectief hierop 😉) De ontwikkelingen in de space hebben een enorme invloed gehad op de financiële sector en IT technologie over de hele wereld. Ondanks Bitcoin nog steeds zijn uitdagingen heeft en niet overal ter wereld als dagelijkse valuta is geaccepteerd, heeft het een aanzienlijke impact gehad op de manier waarop mensen over geld en de waarde ervan denken. De technologie heeft mensen en bedrijven ook geïnspireerd om verder te gaan dan de traditionele financiële systemen en manieren te vinden om de wereld meer verbonden, efficiënter en financieel inclusiever te maken.

Wij houden deze space in de gaten en zullen onze gedachten met jullie blijven delen. Op naar de volgende 15 jaar! 🎉

Wil je meer leren?

Als je meer wilt leren, luister dan naar onze podcast, mede mogelijk gemaakt door: ⁠OBA Bijlmerplein⁠ & ⁠Bitvavo⁠. Wij bespreken daar om de zoveel tijd boeken over o.a. Bitcoin, Blockchain en Cryptocurrencies. Een interessant Bitcoin boek die wij vaker hebben doorgenomen is ‘Inventing Bitcoin’, geschreven door Yan Pritzker. Die delen we voor de 15e verjaardag van deze toffe technologie graag met jullie 🤓

Geschreven door Nicole Wong-Swie-San

Ook interessant