#8 Bitcoin en Microsoft is een gouden combinatie

Raoul Esseboom

June 13 2019

Bitcoin en Microsoft is een gouden combinatie

Dit column is uitgebracht op 13-06-2019

 

De afgelopen vier weken waren op z’n zachtst gezegd, indrukwekkend. Bitcoin steeg van een magere $5200,- naar ruim $8200,- (prijzen van CoinMarketCap). Deze stijging komt onder anderen door een stortvloed aan positief nieuws dat naar buiten is gekomen bij het grootste blockchain congres ter wereld, Consensus. Maar dat is natuurlijk niet het enige positieve dat er is gebeurd de afgelopen week. Ook zou Ajax zijn laatste wedstrijd van het seizoen spelen waarin het vrijwel zeker kampioen van de Eredivisie zou worden. Die wedstrijd ga ik kijken met wat popcorn, dacht ik. Om 19:00 uur fietste ik als een razende naar de Albert Heijn om een zak mais te kopen. Daarnaast bedacht ik mij dat de vaatwas blokjes op waren dus ook die kon ik dan meteen mee nemen.

Eenmaal aangekomen bij de Albert Heijn zet ik mijn fiets op slot, sprint richting gangpad twee en drie, pak de vaatwas blokjes en een pak mais en loop snel door naar de zelfscan afdeling.

Ik scan het pak mais en de vaatwas blokjes en zie dat ik bonus heb; hé wat fijn! Maar ik heb geen bonuskaart. “Heb jij even een bonuskaart te leen?” vraag ik aan een werknemer van de AH. “Ja hoor, maar er ligt er ook eentje naast het pinapparaat!” antwoord ze. “Oh potver, dat had ik even gemist” zeg ik.

De Albert Heijn geeft al tijden ‘gratis’ bonuskaarten weg. Dit niet omdat ze iedereen zo aardig vinden en ons een constant voordeel gunnen. Het is AH natuurlijk te doen om de informatie die ze van ons nodig hebben. Vrij logisch ook. Als consumenten komen winkelen, wil AH natuurlijk weten wat er gekocht is en met welke frequentie dat gebeurd. Hoe analyseert de AH dit? De anonieme bonuskaart die jij gebruikt slaat alle aankopen op. Zo kan de AH zien welke aankopen er zijn gedaan en met welke frequentie deze gedaan worden, maar niet door wie.

Maak jij echter online een persoonlijke bonuskaart aan dan analyseert Albert Heijn jouw aankopen en website bezoeken en koppelt deze inzichten aan jouw identiteit waarin (attributen) o.a. naam, leeftijd, e-mail en woonplaats worden opgeslagen. Gegevens zoals het IP-adres van je computer, tablet smartphone, smartwatch of tablet, worden dan maximaal 27 maanden bewaard. Deze worden dan vergeleken met het koop- en bezoekgedrag van andere consumenten en daarna onomkeerbaar versleuteld.

Het koppelen van de bonuskaart aan een identiteit is naar mijn mening prima, als het individu maar volledig zeggenschap heeft over welke informatie hij of zij vrij wil geven. Dit beschrijf ik ook in een eerder columnMicrosoft is dat helemaal met mij eens. Het bedrijf heeft namelijk de afgelopen 12 maanden de tijd genomen om flink te brainstormen over het toepassen van blockchain voor digitale identiteiten.

Uitkomst van deze brainstorm sessies is dat we toe zijn aan een nieuw model voor digitale identiteit. “Een model dat de privacy en veiligheid van personen in de fysieke en digitale wereld verbetert” zegt Principal Program Manager Ankur Patel. Maar om dit te bereiken hebben we volgens Microsoft een robuust netwerk nodig dat functioneert in een gedecentraliseerd identiteitsecosysteem, voor iedereen toegankelijk is én open source. Je raadt het al, ze zijn begonnen met het bouwen op het netwerk van Bitcoin. Dit project heeft Microsoft de naam ION (Identity Overlay Network) gegeven.

Het Bitcoin netwerk fungeert nu als basis laag waar het project ION ‘bovenop gebouwd’ wordt om digitale identiteiten te kunnen verifiëren. Dit omdat het bitcoin netwerk heeft laten zien een van de krachtigste te zijn en er niet mee ‘gesjoemeld’ kan worden. Op zich al bijzonder dat een bedrijf als Microsoft naar buiten brengt bezig te zijn met dergelijke ontwikkelingen. Nog specialer vind ik de boodschap, wederom afkomstig van Patel: “Maar vooral hebben we jullie, onze klanten, nodig om feedback te geven terwijl we beginnen met het testen van deze eerste reeks scenario’s”.

Met deze boodschap krijg ik het gevoel dat de gebruiker centraal staat. Met implementatie van nieuwe technologie waaraan ik kan zien dat ik echt eigenaar ben, kan dit gevoel worden bevestigd. Want als er iets is wat ik geleerd heb de afgelopen tijd dan is het: don’t trust, verify.

Voor nu wacht ik dus met het personaliseren van mijn bonuskaart en leen ik hem voorlopig van medewerkers van de AH. Ik wacht tot ik volledig eigenaar ben van mijn eigen digitale identiteit.

https://bitcoinmagazine.nl/2019/05/bitcoin-mais-al…

Ook interessant