#12 Van ‘The Rabbit hole’ naar Deloitte

Raoul Esseboom

August 10 2019

Van ‘The Rabbit hole’ naar Deloitte

Dit column is uitgebracht op 10-08-2019

 

Bijna alles wat ik te weten ben gekomen over Bitcoin & blockchains heb ik online kunnen vinden. Ik wilde snappen hoe alles werkte. Ik wilde meer weten!

Toen ik eindelijk the ‘Rabbit hole’ was ingedoken kwam ik er ineens achter dat ik helemaal geen achtergrond had in computerwetenschappen. Maar ik liet me niet uit het veld slaan en begon dus van scratch af aan te leren over Bitcoin. Steeds meer. Leren over Bitcoin core, BIPS zoals Segwit & Lightning, maar ook over de algoritmes die worden gebruikt bij het creëren van mnemonic words. Twee jaar geleden klonk dit nog als ge hocus pocus, dus ik ben blij dat ik steeds beter begin te begrijpen wat Bitcoin is en HOE het de wereld gaat veranderen.

Dit zoeken naar meer en meer informatie deed mij besluiten om meer aanwezig te zijn bij real life events zoals meetups, summits en conferenties. Met dank aan Bitcoin MagazineNL heb ik het afgelopen jaar een aantal conferenties kunnen bijwonen. In een eerder column besprak ik al heersende voorkeur voor permissioned blockchains bij bedrijven. In een blockchain-consortium kan namelijk de chronologische opslag van informatie gebruikt worden om workflows, verantwoording en transparantie te verbeteren. Aangezien de zomer ons al weken heeft verlaten en de koude herfstdagen hun opmars gingen maken was ik benieuwd naar de actuele status van alle blockchain toepassingen die werden beschreven tijdens keynotes door velen tijdens deze conferenties.

Op 10 september ging ik op bezoek bij Deloitte om eens te kletsen over de huidige staat van de implementaties met blockchain thought leader Jacob Boersma. Werd er nog getest of zijn er al werkende systemen die de efficiëntie van workflows hebben vergroot? En niet onbelangrijk, hoe staat het ervoor met het accelerator programma dat is opgezet om naar blockchain-startups te helpen met productontwerp, financiën, wetgeving etc. middels eendaagse workshops?

Werken met nieuwe systemen vraagt namelijk een nieuwe manier van denken.

Deloitte biedt naast de workshop ‘Blockchain voor dummies’, die elk concept van de techniek uitlegt op een toegankelijke manier, ook workshops aan over de reis en de levenscyclus voor blockchain-bedrijven vanuit een boekhoudkundig, fiscaal en structurerend perspectief. En volgens mij is dit ook nodig. Er moet een andere manier awareness van de technologie worden omgegaan. Want waar in 2017 iedereen nog lyrisch was over alles wat met blockchain te maken had, zo stil en sceptisch zijn de mensen in 2019.

Wetgeving speelt ook een rol in het voeden van dit scepticisme dat er heerst. “Want waar het tokenizen van assets een geweldige use case is, blijkt dit in realiteit moeilijk te realiseren” geeft Jacob aan. En dan wordt het lastig om te gaan bouwen. Bouwen zonder dat je weet dat iets toekomst heeft is deels ‘part of the job’. Experimenteer en faal snel zodat je kan werken aan een product dat wel werkt. Maar als je te maken met wet en regelgeving die constant wordt aangepast kan dit zorgen voor onzekerheid. En leven in onzekerheid is naar mijn mening op de lange termijn niet goed. Dit doet me trouwens denken aan een aflevering ‘Rick and Morty’(aanrader) waar er door onzekerheid een soort limbo ontstaat op de tijdlijn. Uiteindelijk kunnen we tot de conclusie komen dat iets er is, of het is er niet. En onzekerheid wordt gevoed door een tekort aan kennis. Daarom ben ik blij dat de kennis in blockchain technologie en andere vormen van open datasystemen toe neemt in Nederland.

De afgelopen vijf maanden ben ik zelf bezig geweest met het boek ‘Mastering Bitcoin’ om echt te begrijpen hoe dit protocol werkt. En ik vind het werkelijk wonderbaarlijk. Het blijft geweldig om te zien dat er mensen hard bezig zijn om deze uitvinding gebruiksklaar te maken zodat iedereen op aarde toegang heeft tot financiële diensten. Andreas Antonopoulos beschreef Bitcoin al meerdere malen als een taal. En hoe prachtig zou het zijn als we als we over de hele wereld met elkaar zouden kunnen communiceren om zodoende het ultieme doel te bereiken: de wereld een stukje beter te maken.

Ook interessant