#75 Is het memecoin season? 🐕

Nicole Wong-Swie-San

May 24 2024

Is het altcoin season of memecoin season? 

Overal poppen ze weer op, de altcoins, memecoins en shitcoins. Wat zijn dat allemaal? De aandacht is nu even weg van Bitcoin. Of nou ja, de afgelopen dagen ging het weer hard met het digitale goud. Wie twijfelt nog of we in een bullrun zitten 🐂 Er komt zoveel meer content online van makers over de hele wereld. Ook in Nederland zijn contentcreators hele vette dingen aan het maken over de cryptocurrency space. Maar waar delen ze eigenlijk over? Heel veel over memecoins. Social media staat er vol van. Vooral de Solana space is erg druk bezig met alle soorten munten.

Vandaag gaan we het hebben over die munten en eigenlijk specifiek over memecoins. Je hebt Bitcoin als de “eerste” (mainstream bekende) cryptocurrency, Ethereum als tweede en direct ook net als alle anderen een altcoin. Sommige altcoins zijn memecoins en sommige zijn shitcoins. In deze blogpost, over altcoins, hebben we het ook al kort daarover gehad. Maar niet alle shitcoins zijn echte memecoins en memecoins zijn niet altijd shitcoins. Heb je ‘m? 😂 Een memecoin kan net als sommige echte serieuze altcoinprojecten ook een hele relevante reden voor bestaan hebben. Memecoins zijn vaak ontstaan door grappen online en worden in stand gehouden door een community met een bepaald doel. ChatGPT beschrijft het als dat memecoins een specifieke, lichtere subcategorie van altcoins zijn.

Shitcoins staan erom bekend geen waarde of functionele werking te hebben. Er wordt ook weinig ondersteuning geboden aan shitcoins. Dat kan met memecoins soms ook zo zijn, maar memecoins kunnen echte waarde hebben en een hele sterke community.

Memecoins hebben ten opzichte van Bitcoin een veel grotere token capaciteit. Als er geen grote vraag is, vanwege de lage exclusiviteit van een munt, kan de prijs in de toekomst heel erg dalen. Zo’n munt is minder goed bestand tegen inflatie.

De prijzen van deze coins worden heel erg beïnvloed door hype. (Meerdere) grote houders en investeerders hebben er voordelen bij als de prijzen omhoog gaan, waar ze vervolgens op kunnen verdienen. Hier is de pump-en-dump ook van bekend. Dit fenomeen vindt ook plaats bij memecoins. Bekende crypto-influencers beïnvloeden de markt in hun voordeel. Zo had je bijvoorbeeld de stijgende prijs van Dogecoin op het moment dat Elon Musk erover sprak op bijvoorbeeld Twitter (nu X).

Ook in 2024 zijn er heel veel verschillende soorten alt-, meme- en shitcoins erbij gekomen. Het is blijkbaar heel makkelijk om een memecoin te maken 🤔 Afgelopen jaar was bijvoorbeeld Shiba Inu (SHIB) heel erg onder de aandacht. Welke coins zijn het dit jaar?

 

Bekende meme-coins in 2024 🪙

⚠️ Let op! De coins die wij in deze blog benoemen zijn coins waar op dit moment veel aandacht voor is. Wij doen geen uitspraken of adviezen over het investeren in specifieke coins. Deze coins komen voor in de verschillende online charts die de progressie van altcoins en met name memecoins bijhouden. Je komt ze ook tegen op coin listing platforms zoals Coingecko.

Als je online zoekt naar wat de meest bekende memecoins in 2024 zijn, dan vind ik vooral de volgende namen. Het zijn projecten die tijdens vorige bullmarkten bekend zijn geworden en redelijk in prijs zijn gestegen. Sommige hebben het fundament van memecoins enigszins bepaald.

  • 🐕 DogeCoin (DOGE) bestaat sinds 2013 en werd erg bekend door de betrokkenheid en social media content van Elon Musk. Wist je dat de hond die de coin representeert een echte hond is? Het is een Shiba Inu. Veel meer mensen kiezen een Shiba Inu als huisdier. Funny story: ik paste een keer met een vriendin op iemands hond en die was gewoon een echte Shiba Inu, hij heette Happy. Mensen in Amsterdam waren enthousiast wanneer ze hem zagen, ze riepen: ‘Kijk, Dogecoin’ 🤣 Besef dat je de maker bent van Dogecoin en je ziet door jouw project de bekendheid van deze bijzondere hond gewoon groeien.
  • 🐶 Shiba Inu (SHIB) opereert sinds 2020 op het Ethereum-netwerk. Het Shiba Inu project begon eigenlijk net als Dogecoin redelijk onschuldig. Nu is het een gedecentraliseerd ecosysteem aan het worden voor kunstprojecten in combinatie met een DAO.
  • 🐕 Floki (FLOKI) vond zijn start in 2021. Het project draait op de Binance Smart- en de Ethereum blockchain. ChatGPT zei me dat de naam Floki komt van Elon Musk zijn hond 😂 Het geeft daarmee ook de focus aan een community voor huisdiergerichte activiteiten. Inclusief goede doelen en NFT-projecten.
  • 🐶 Baby Doge Coin (BabyDoge) werkt op de Binance Smart Chain blockchain. Het project is actief sinds 2021 en is een goedkoper en sneller alternatief voor Dogecoin. Zij richten zich iets meer op dierenredding.
  • 🐸 Pepe (PEPE) is ook een hele bekende, echter kon ik daar geen eenduidige informatie over vinden.
  • 🐕 Bonk (BONK), dat is ontstaan in 2022, is ook de moeite waard om over te leren.

Laatst spraken Andu en ik over Golazo. Dit is een project dat zich bevindt op het snijvlak tussen voetbal en web3. Golazo.world bestaat sinds januari 2024 en draait op het Solana-netwerk. Zij willen dé online community worden voor voetbal. Golazo is recent alleen maar in prijs gestegen. Ze hebben een marktkapitalisatie van bijna 50 miljoen USD. Door een recente community driven revival of takeover (straks meer hierover) is er veel aandacht voor deze coin gekomen. Vooral via social media, waar ook veel jongeren zitten, wordt de aandacht voor de munt gecreëerd.

Een andere coin die ook in 2024 is ontstaan en veel aandacht krijgt, is Pump.fun. Met Pump.fun kunnen gebruikers op een ‘no code’ manier memecoins maken. Snel en efficiënt op de Solana Blockchain. Het is zo gebruiksvriendelijk dat zelfs niet-technische gebruikers aan de slag kunnen met het maken van memecoins, inclusief minimale inspanning en relatief lage kosten. Afgelopen week was er onrust bij Pump.fun. Op 17 mei gaf Pump.fun op X aan dat een ex-medewerker van het bedrijf door middel van een ‘bonding curve attack’ ongeveer 2 miljoen heeft buitgemaakt. Dat vond ik wel vervelend voor ze, want zij beloven een rug pull-proof platform voor memecoins te kunnen leveren.

Wat zijn die memecoins dan nou precies? 🐶 🪙

Met memecoins proberen verschillende (development) teams in een bepaalde categorie bijzondere projecten op te zetten met een specifieke combinatie. Dit is een mix van techniek in combinatie met community en een financieel, sociaal en/of politiek doel. Of soms ook geen enkel doel. Maar gewoon voor de leuk. Je hebt bijvoorbeeld de PoliFi meme-projecten. Tijdens mijn zoektocht online kwam ik Doland Tremp tegen 🤣 Dit is een coin dat een blockchainverkiezing zal houden tegelijk met de echte Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2024. Coinex beschrijft het als het project dat memes en Solana weer great again wil maken 😂 Bijzonder is dat er ook een andere memecoin is, genaamd MAGA, die zich focust op Donald Trump. Het schijnt dat de echte ex-president van Amerika deze coin ook in bezit heeft 🤔

Je hebt trouwens community-driven memecoins en coordinated memecoins. Het verschil zit in hoe het doel, de roadmap, van de coin wordt beïnvloed en gestuurd. Coordinated memecoins hebben vaak zelf al een geplande roadmap inclusief betrokkenheid van bekende mensen via social media-campagnes. Dit terwijl community-driven memecoins de community heel erg laten bepalen wat zij leuk en waardevol vinden om te ontwikkelen. Dit doen ze onder andere door communitystemmen op te halen. Ze bouwen blockchainecosystemen en werken aan use-cases in de echte wereld. Ze zijn erg community-driven vanuit hun gezamenlijke doel. Wanneer de communities soms uit elkaar vallen, dan pakken de developers die actief zijn in de community deze soms over. Ze investeren op verschillende manieren in de doorstart van zo’n memecoin-project. Dit noemt men in de space een “community takeover”. De Bonk memecoin heeft in 2023 een vorm van community takeover meegemaakt. De community was ontevreden over de richting waarin het bestaande management wilde met het project.

De prijzen van met name coordinated memecoins zijn sterk afhankelijk van voornamelijk social media-aandacht en reclame door bijvoorbeeld fin- en crypto-influencers. Ze hebben een meer commerciële aanpak en focus. Hierdoor is de prijs erg volatiel en lastig te timen. Dit kan dus best een risicovolle investering zijn. Memecoins zijn daarnaast ook vaak de dupe van rug pulls. Dat zijn type scams, waarbij met name de developers van een project, een memecoin hypen, zodat er veel geld in de liquiditeitspool of portemonnee komt. Vervolgens nemen ze dat geld mee. Op die manier kun je veel geld verliezen bij het handelen in memecoins.

Comment op Reddit over memecoins 😹
Comment op Reddit over memecoins 😹
Jongeren en memecoins 🤑

Laatst spraken we met een 18-jarige student. Hij gaf aan dat de mensen in zijn omgeving erg geïnteresseerd zijn in de korte termijnvoordelen bij het verdienen met crypto. In een gids online zei iemand dat investeren in memecoins niet is voor mensen die snel flauwvallen 🤣  De social media-hype rondom memecoins zorgt ervoor dat veel jongeren zich er ook mee bezighouden. Ze weten immers dat er mogelijkheden zijn om veel geld te verdienen met het handelen in memecoins. Daarnaast voelen jongeren zich ook aangetrokken tot de gemeenschapscultuur van zo’n community. Wees je er nogmaals van bewust dat iedereen een memecoin kan maken. Het is daarom goed om, als je hiervoor kiest, te investeren met geld dat je bereid bent kwijt te raken. Als je het goed aanpakt, kun je veel leren van blockchain- en cryptocurrencytechnieken en kun je blijkbaar (met ook een beetje geluk) best wat geld verdienen. Het helpt als je je goed inleest, je risicoprofiel kent en ook de whales volgt die investeren in deze coins. Daarmee kun je in de gaten houden of er kans is op een rug pull. Wees ready om te falen, want zo kun je alleen beter worden.

 

Wij denken dat memecoin season gaande is en geven op 6 juni een online sessie en update over memecoins. Wil je ons joinen? Meld je dan aan voor exclusieve toegang tot onze Discord Community.

Aanmelden!

 

Vergeet niet ons te volgen via TikTok, Instagram, Spotify en Linkedin.

 

Geschreven door Nicole Wong-Swie-San

Ook interessant