#48 Bitcoin meer dan Alleen digitaal Geld!?🔊 🔥

Raoul Esseboom

October 30 2023

Bitcoin: Meer dan Alleen Digitaal Geld?

In een wereld waar technologie snel verandert, komt er iets op dat onze kijk op geld zou kunnen veranderen: Bitcoin. Heb je er al van gehoord? Zo niet, blijf lezen!

Wat is Bitcoin?

Satoshi Nakamoto, dat is de naam die de bedenker van Bitcoin gebruikt. Niemand weet wie Satoshi echt is, maar één ding is zeker: Satoshi heeft iets bijzonders gemaakt. Bitcoin is een nieuw soort geld voor het internet. Het werkt alleen wel net een beetje anders dan de euro’s of dollars die je kent!

Er zijn drie belangrijke dingen die Satoshi wilde bereiken met Bitcoin:

 1. Online betalen zonder tussenpersonen
  • Normaal gesproken, als je iets online wilt kopen, gebruik je een bank of een andere dienst. Maar met Bitcoin heb je die niet nodig. Je kunt rechtstreeks aan iemand betalen.
 2. Een veilige manier van betalen.
  • Bitcoin gebruikt wiskunde en speciale technieken (cryptografie genoemd) om ervoor te zorgen dat je veilig kunt betalen.
 3. Het “dubbel betalen” probleem oplossen.
  • Dit betekent dat je met Bitcoin niet hetzelfde geld twee keer kunt uitgeven.

Waarom is Bitcoin Belangrijk?

Misschien vraag je je af: “Waarom hebben we een nieuw soort geld nodig?” Goede vraag! Veel mensen maken zich zorgen over ons huidige geldsysteem. Als je geld spaart, wil je dat het zijn waarde behoudt. Maar door de jaren heen kan geld minder waard worden. Dat betekent dat je koopkracht afneemt.

Vroeger kochten mensen goud omdat ze dachten dat het zijn waarde zou behouden. Maar in een digitale wereld, waar alles online gebeurt, zoeken mensen naar digitale oplossingen. En dat is waar Bitcoin in beeld komt!

Sommige mensen denken dat Bitcoin het “goud van het internet” kan worden. Anderen zien het als een nieuw soort wereldgeld. Wat het ook wordt, één ding is duidelijk: er is veel interesse in Bitcoin.

Bitcoin en de Toekomst

Als je denkt aan het internet, denk je waarschijnlijk aan websites, video’s, muziek en nog veel meer. Maar wat als geld ook een deel van het internet zou worden? Bitcoin kan dat mogelijk maken!

Volgens Bitcoin-expert Andreas Antonopoulos wordt Bitcoin misschien wel het “internet van geld”. Dit betekent dat in de toekomst, alles wat we over geld weten, zou kunnen veranderen. En dat allemaal dankzij Bitcoin.

Stel je voor: een wereld waarin iedereen overal ter wereld met Bitcoin kan betalen. Zonder banken of andere tussenpersonen. Alleen jij en de persoon waaraan je betaalt.

Onderdeel worden van het bitcoin netwerk met een Raspberry Pi

“Onderdeel worden van het bitcoin netwerk?” Ja natuurlijk! Met een klein computertje, een Raspberry Pi, kun je onderdeel worden van het netwerk en draag je bij aan de veiligheid van het netwerk. Je wordt dan met je computertje een knooppunt (dat noemen ze een node) in het netwerk dat goed alle transacties in de gaten houdt.

Bitcoin infrastructuur

Wat is een Node?

Een node is een computer die verbonden is met het Bitcoin-netwerk. Als je een node hebt, help je het netwerk sterker en veiliger te maken. Het is alsof je een klein deel van het internet in je huis hebt!

Maar hoe begin Je?

Om te beginnen heb je een Raspberry Pi nodig. Dit is een klein en relatief goedkoop computertje. Maar dan heb je natuurlijk ook software nodig. Wij kunnen ons goed voorstellen dat dit een beetje spannend is. En gelukkig waren wij niet de enige die daar zo over dachten! Er is dus een oplossing speciaal voor beginners: Umbrel!🔥🔥🔥

Umbrel:

Voordelen:

 • Interface: Het ziet er kapot mooi uit en is makkelijk te gebruiken.
 • Gebruiksgemak: Ideaal voor beginners. Zelfs als je niet technisch bent. Natuurlijk moet je wel wat knutselen, maar hey, zo leer je eens wat nieuws!

Nadelen:

 • De app valt heel soms uit. Onze node draait nu al een tijdje, maar hou er rekening mee dat je zo nu en dan even een check moet uitvoeren om te kijken of alles nog werkt.
 • Je moet goede wachtwoorden maken en deze scheiden!

Ben je iets technischer? Dan is er ook een andere optie genaamd RaspiBlitz. Dit is meer voor mensen die al iets meer weten over Bitcoin.

De digitale snelweg

Met je node vorm je een zoals eerder vermeld, onderdeel van het netwerk. Dit kun je zien als een soort enorm digitaal wegennet. Er zijn grote wegen, zoals snelwegen, en kleine wegen zoals we die kennen in de stad. Deze wegen helpen je om ergens te komen. Dit zijn ook de wegen die transacties “gebruiken” als er informatie (in de vorm van waarde zoals BTC) verstuurd wordt van plek a naar plek b.

Bitcoin nodes & transacties
Bitcoin nodes & transacties

Waar Kan Ik Meer Leren?

Wil je zien hoe dit allemaal werkt? Bart Mol heeft een mooi filmpje gemaakt in “De Noodzaak” over hoe je dit doet met Umbrel en Raspi Blitz. Het is echt de moeite waard om te bekijken!

Liever luisteren?

Wil je liever alleen luisteren? We zijn weer terug met de Cryptotakkies podcast, die wordt mogelijk gemaakt door: ⁠OBA Bijlmerplein⁠ & ⁠Bitvavo⁠.

 

Ook interessant