#62 BREAKING | ETF Goedgekeurd 🔥

Raoul Esseboom

January 10 2024

Bitcoin ETF

Het heeft even op zich laten wachten. We zijn geplaagd door vrienden, uitgelachen door familie, gefopt op X (Twitter) door nota bene de SEC ZELF, maar het is eindelijk zover! We hebben goedkeuring voor de langverwachte Bitcoin spot ETF!

En hoewel het misschien niet zo voor je voelt als je nog geen crypto insider bent, of regelmatig cryptotakkies hebt met je maten en matinnen, is dit echt een historisch moment. Dit moment markeert echt een hele belangrijke fase voor de niet alleen bitcoin, maar misschien wel de hele crypto sector.

Bitcoin Cryptotakkies

Alles wat je moet weten over de ETF

Laten we het allereerst even hebben over dit financiële product. “Een Bitcoin ETF is een speciaal type ETF dat belegt in Bitcoin of gerelateerde activa” oeh, ja dat helpt! Een ETF is voluit geschreven een Exchange Traded Fund. Dit is een soort beleggingsfonds dat wordt verhandeld op de aandelenbeurzen, net als aandelen. Denk gewoon aan aandelen (kleine stukjes van een bedrijf) alleen dan kleine stukjes van het fonds, die worden uitgegeven als aandelen.

Een ETF bezit normaal gesproken assets zoals aandelen, obligaties, of grondstoffen (goud), en is  eigenlijk ontworpen om een specifieke index te volgen. De index beschrijft simpelweg alleen hoe het gaat met de aandelen, de obligaties of de grondstoffen en drukt dit uit met een prijs. Prijs van de index omhoog (het gaat goed), prijs van de index omlaag (je raadt het al..). Dit geeft beleggers dus een mogelijkheid om te profiteren van de prijsstijgingen of dalingen van de assets, zonder dat ze deze alle onafhankelijk zouden moeten aanschaffen. Het is dus best een handige truc voor investeerders die misschien een beetje lui zijn. 

Hoe verhoud zich dit tot bitcoin?

In plaats van rechtstreeks Bitcoin te kopen, kunnen beleggers nu aandelen in de Bitcoin ETF kopen en verkopen, waardoor ze alsnog blootstelling krijgen aan de prijsstijgingen (en dalingen) van Bitcoin zonder dat ze de cryptocurrency zelf hoeven te beheren.

In aflevering #15 van de Cryptotakkies podcast hadden we het al eerder over de aanstaande Bitcoin spot ETF.

Belangrijke voordelen met een Bitcoin ETF:

1. Toegankelijkheid: 

Een Bitcoin ETF maakt het ook voor de non-techie beleggers gemakkelijk om te investeren in Bitcoin via traditionele beleggingsaccounts, zonder de noodzaak om een crypto wallet te beheren, en privé sleutels te bewaren op bijzonder plekken.

2. Risicomanagement:

Door te investeren in een Bitcoin ETF kunnen deze nieuwe beleggers profiteren van de potentieel hoge rendementen van Bitcoin, terwijl ze het directe risico van het zelf aanhouden van de cryptocurrency (wat we self-custody noemen) vermijden.

3. Regulering en veiligheid: 

Bitcoin ETF’s zijn onderworpen aan regelgeving en worden beheerd door professionele fondsbeheerders, wat zou moeten zorgen voor een extra veilig gevoel voor de nieuwe beleggers. Daarbij hebben deze professionals flinke ervaring met het beheren van groot kapitaal.

 

De Securities and Exchange Commission (SEC)

De SEC heeft de belangrijkste rol gespeeld in de goedkeuring van deze ETF’s. De Securities and Exchange Commission (SEC) is een Amerikaanse overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het reguleren en handhaven van de federale effectenwetten. Simpel gezegd is het hun werk om beleggers te beschermen door eerlijk te handhaven. En dat proberen ze goed te doen. Maar we maken allemaal wel eens een foutje (denk even terug aan het FTX verhaal).

En dat willen ze natuurlijk niet nog een keer laten gebeuren. Mede daarom is de SEC extra voorzichtig als het gaat om het toegankelijk maken, en vooral het geven van een “legitimiteitsstempel”, als het gaat om crypto assets. SEC-voorzitter Gary Gensler waarschuwde laatst nog voor de risico’s en volatiliteit van crypto-investeringen.

Invloed op de markt

Maar nu deze Bitcoin ETF er is, geeft dit institutionele partijen zoals pensioenfondsen en verzekeraars ook ineens de mogelijkheid bieden om op een gereguleerde manier in Bitcoin te investeren, zonder dat ze deze daadwerkelijk zelf hoeven aan te kopen. Want zelf aankopen had ook gekund, maar hoe zet je dat op je balans? Zo een ETF bespaart ze kosten bij de boekhouder!

Bitcoin infrastructuur
Bitcoin infrastructuur

Toekomstperspectieven

Met de recente prijsstijging van Bitcoin en het groeiende enthousiasme rond de verwachte ETF-goedkeuring, staan we mogelijk aan de vooravond van een belangrijke verandering in de cryptomarkt. Deze ontwikkeling kan een significante invloed hebben op de prijs van Bitcoin en zou een nieuwe golf van institutionele investeerders kunnen aantrekken.

Conclusie:

Dit is gewoon heel vet! Een historisch moment voor nu nog een hele kleine groep enthousiastelingen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat dit moment nog grote gevolgen zal hebben voor de rest van de wereld. En als de wereld er dan klaar voor is, en er vragen zijn “wat nu met die ETF?”, dan zijn wij er uiteraard om te helpen ❤️

Luisteren

Ook partner worden van Cryptotakkies 😇 ? Neem dan hier contact met ons op!

Ook interessant