#71 Feitjes over de 1e en 2e Bitcoin Halving 🕦

Nicole Wong-Swie-San

April 12 2024

Wat weet jij over de eerste twee Bitcoin Halving Events?💡

De eerste bitcoin halving, of subsidy halving, was op 28 november, precies op de 333ste dag van het schrikkeljaar 2012. Deze eerste halving vond plaats bij 210.000 gemijnde blokken, ongeveer drie jaar nadat de Bitcoin white paper en code werden gepubliceerd. Op Bitcointalk is op de dag van de halving een forumgesprek gestart door iemand met de naam ‘laughingbear’, die beweert blok 210.000 te hebben gemijnd. Dit gebeurde binnen een week nadat hij begon te minen via de Slush Bitcoin mining pool. Het blok is gevonden en gepubliceerd om 16:24u met een Radeon HD 5800 grafische kaart, welke later voor redelijk wat geld verkocht is. Met de eerste halving daalden de miningverdiensten voor miners van 50 BTC naar 25 BTC per gemijnd blok. Laughingbear was dus de laatste die 50 BTC kreeg voor een gemijnd Bitcoinblok 🪙

hardware eerste halving_Radeon HD 5800 grafische kaart
De Radeon HD 5800 grafische kaart, gebruikt om blok 210.000 mee te mijnen

In het begin van 2012 kostte een Bitcoin rond de USD 5. Op de dag van de eerste halving sloot de markt met een prijs rond de USD 12. Aan het eind van het jaar stond Bitcoin op ongeveer USD 13, meer dan een 50% prijsstijging voor dat jaar. Nu leven we in een tijd waar Bitcoin een ATH van meer dan USD 75.000 laat zien. Besef even van hoever we zijn gekomen 🧐 Was jij toen al actief in de cryptospace?

Ik hoorde eens van iemand dat in die tijd Bitcoin gebruikt werd om illegale aankopen te doen. Ik dacht superlogisch, want de mensen die toen nog niet wisten wat Bitcoin waard kon zijn, gebruikten het als middel om alternatieve transacties uit te voeren. Ze kochten er kleine producten mee, maar ook pizza’s. De eerste pizza-aankoop was net 2 jaar daarvoor op 22 mei 2010. Zou jij nu pizza kopen met Bitcoin? 🤔 Hoe zag men Bitcoin dan in 2012?

In het jaar van de eerste halving was het Bitcoin-sentiment positief, men zag veel potentie voor de techniek, ondanks dat overheden en de financiële sector sceptisch waren. Richting het event veranderde het sentiment iets meer naar onzekerheid en speculatie. Het was de eerste keer dat er een halving zou zijn. De community verkeerde toch in angst en onzekerheid, vanwege de onbekende gevolgen van de halving voor het netwerk en de prijs. Er was immers geen oude data om voorspellingen te analyseren.

In die jaren, tussen 2012 en 2013, was Bitcoin goed bekend in Azië, met name in China. Er was veel betrokkenheid van ondernemers, investeerders, exchanges en ook miners. China heeft een hele grote rol gespeeld in de cryptocurrency-markt. In 2013 waarschuwden de Chinese banken tegen het gebruik van Bitcoin, wat ook in die tijd de prijs deed dalen. In Europa en ook in Nederland was Bitcoin nog best wel onbekend onder het grotere publiek. Er waren veel sceptische meningen vanwege de associaties die BTC had met illegale online activiteiten. Technologie-enthousiastelingen en investeerders kregen na de eerste halving wel veel meer interesse in Bitcoin.

Echt super random! Maar ik stelde ChatGPT de vraag om een aantal weetjes van deze dag voor mij op te sommen. In het rijtje stond dat er op 28 november 2012 in New York City geen enkele gewelddadige misdrijven zijn gemeld 🤔 Deze info komt vast een keer goed uit, wanneer je gaat meedoen met de slimste mens 😆

De halving heeft in alle gevallen na het officiële moment een Bitcoin-prijsstijging laten zien – gemiddeld binnen een jaar. In 2013 had BTC een waarde van rond de USD 1000. Deze grafiek van Chainalysis laat zien wat de prijs de afgelopen halving events deed.

Prijsactivatie ivm halving
De Bitcoinprijs t.o.v. de halving events

 

In 2013 was de 2e bullrun. Er gebeurde ontzettend veel in dat jaar rondom cryptocurrencies. Zo werd in de VS de eerste BTC ATM gelanceerd. Echter kreeg Bitcoin in datzelfde jaar een flinke deuk in de prijs. Een groot en bekend platform, genaamd Silk Road, dat diende als illegale online zwarte markt, werd door de FBI in de Verenigde Staten uit de lucht gehaald. Het platform gebruikte Bitcoin als primaire cryptocurrency.

In onze blog over het 15-jarige bestaan van de Bitcoin whitepaper kun je lezen wat Satoshi Nakamoto zijn doel was bij het ontwikkelen en publiceren van Bitcoin. Bitcoin is op zichzelf innovatief, maar het is opgebouwd uit innovaties van een aantal verschillende eerdere experimenten. Satoshi heeft gewoon 1 + 1 = 3 gedaan. De wereld is vervolgens daarop gaan doorbouwen. Zo publiceerde Ethereum, de op een na grootste cryptocurrency, hun whitepaper in 2013, waarmee de oprichters het idee van een blockchain dat in vergelijking tot Bitcoin complexere transacties en contracten kon uitvoeren. In 2014 is er flink gebouwd en in 2015 lanceerde Ethereum officieel hun netwerk. Lees hier wat Bitcoin nog meer allemaal heeft bereikt de afgelopen 15 jaar.

In 2014 accepteerde Microsoft ook voor het eerst Bitcoin op een aantal van hun platformen. De Amerikaanse overheid publiceerde in dat jaar ook informatie over het gebruik van Bitcoin voor belastingdoeleinden. Ondanks deze positieve berichten, kreeg BTC in 2014 weer een grote tegenslag. Op een toen zeer bekende exchange, Mt. Gox, werd een grote hack uitgevoerd. Men schat dat er rond de 850.000 BTC zijn gestolen. Andere actieve en bekende exchanges tussen 2012 en 2016 waren bijvoorbeeld Kraken, Bitfinex, Coinbase en Bitstamp. Deze exchanges zijn op dit moment nog steeds wereldwijd actief.

Met de officiële komst van Ethereum in 2015, kwamen er veel mogelijkheden voor het bouwen en inzetten van blockchains. Het speelveld werd groter. In datzelfde jaar kwam er veel aandacht voor Tether (USDT), de eerste stablecoin, die een manier bood om de waarde van je digitale geld zoveel als mogelijk te behouden. Officieel gelanceerd in 2014, maar kreeg veel aandacht in 2015 vanwege de listing bij de Bitfinex exchange. Daarnaast kwam er in 2015 veel meer aandacht voor Bitcoin en andere cryptomunten vanuit grote bedrijven, banken en andere financiële instellingen. Het jaar 2015 was na de tegenslagen in 2014, en net voor de 2e halving, een jaar van herstabilisatie.

 

De tweede halving

In 2016, ook weer een schrikkeljaar, was natuurlijk de volgende halving 🎉 Op de 191ste dag van het jaar, iets meer dan 3,5 jaar na de eerste halving, werd blok 420.000 gemijnd. Dit gebeurde om 06:46 uur door een zeer bekende Chinese Bitcoin mining pool, genaamd F2Pool. Het blok was 998.28 kilobytes groot en bevatte 1.257 transacties.

Men had al een halving meegemaakt, dus was er opeens historische data aanwezig om voorspellingen te doen. Tijdens de halving had Bitcoin veel meer wereldwijde bekendheid in vergelijking met de eerste halving. In de maand van de tweede halving kostte 1 BTC rond de USD 650, in juli 2017 was dat USD 2500, met een ATH van USD 19.700 in december 2017. Na elke halvingstijging volgde een periode van reaccumulatie, waarbij de BTC prijs werd geherwaardeerd.

In de periode na de tweede halving hadden een aantal evenementen invloed op die herbalancering van de prijs. In augustus 2016 werd er tijdens een hack op de Bitfinex exchange ongeveer 120.000 BTC gestolen. Dit was een van de grootste beveiligingsbreuken in de geschiedenis van Bitcoin. In datzelfde jaar kwamen er veel ransomwaregevallen voor, waarbij Bitcoin en andere cryptocurrencies in verband werden gebracht met illegale activiteiten. Deze gebeurtenissen creëerden ook kansen voor verbeterde beveiliging. Ook in dit jaar groeide de adoptie van Bitcoin, bij grote en kleine bedrijven, maar ook bij het grotere publiek. Dit sentiment speelde wereldwijd, ook in Europa en ook in Nederland. Het jaar 2016 maakte eigenlijk het podium gereed voor de bullrun van 2017.

Nog een paar random de-dag-van-de-2e-halving-weetjes die goed uitkomen wanneer je met je familie 30 seconds of iets dergelijks gaat spelen 🤓

  • op 9 juli 2016 won Serena Williams de finale van het Wimbledon tennistoernooi voor de vrouwensingle. Hiermee kon zij 22 grote singles titels op haar naam schrijven 🎾
  • 3 dagen voor de 2e halving werd het bekende spel Pokémon GO gelanceerd in een aantal landen 🐙
  • NASA lanceerde Juno, een ruimtevaartuig dat een reis maakte naar Jupiter. Op 4 juli kwam Juno in zijn baan rond Jupiter terecht en begon aan een reeks wetenschappelijke observaties om de oorsprong, structuur, atmosfeer van de planeet te begrijpen 🪐
  • In dezelfde periode kwam de bekende film ‘Finding Dory’ uit, met veel bekendheid vanaf juli 2016 🐠

 

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft Bitcoin in de jaren van de eerste 2 halving events een redelijk fundament neergezet, waarbij steeds meer wereldwijde interesse in en acceptatie van de digitale asset ontstond. Bitcoin transformeerde van een of andere technische niche-experiment naar een meer erkende financiële technologie. Wat gebeurde er daarna? Dat lees je in de volgende blog.

 

Kom je naar ons halving event?

Op 25 april organiseren wij samen met de OBA en OBA Next het halving event. Wij gaan tijdens dit event stilstaan bij de ontwikkeling van Bitcoin en wat voor waarde het kan hebben in onze maatschappij. Er zal muziek zijn, lekkere snacks, drankjes en hele unieke merch 🙀 Check onze TikTok voor een sneak preview. Het event is uitverkocht, maar samen met de OBA hebben wij wat extra kaartjes kunnen regelen. Sla hier snel je slag!!

Als je er niet bij kunt zijn, dan kan je ook online met ons connecten. Wij delen exclusieve content in onze online community👇🏾

Join de community!

 

Geschreven door Nicole Wong-Swie-San

Ook interessant